Проф. Биолчев: Не може повече да играем на криеница с европейските стандарти
Проф. Биолчев: Не може повече да играем на криеница с европейските стандарти / снимка: Sofia Photo Agency

Ректорът на Софийския университет професор Боян Биолчев продължава да настоява за двойно увеличение на издръжката на студентите, както и за връщането на платеното обучение. Това стана ясно след среднощна среща в университета на ректорите на 14 ВУЗ-а и премиера Сергей Станишев.

За срещата разказва самият проф. Биолчев в предаването „Дарик кафе”:

Какви са новините и въобще има ли новини от приключилата късно снощи среща?

Само малка поправка. Вчера заедно с мен имаше още 14 ректори на държавни висши училища. Така че, това беше една солидарна позиция на българския университет.

Стигнахте ли до обща позиция с премиера?

До обща позиция не, но мисля, че установихме, че проформата ни е обща и че това беше разбрано. Аз се радвам, че не се изроди нито за миг разговорът за пазарлък за пари. Ставаше въпрос за начина, по който търсим бъдещето на България. И категорично и ясно бяха посочени пагубните последици, ако това, което в момента съществува, продължи.

Вие оставате на позицията си за 100 процента увеличени на бюджета?

Не на бюджета, а на цената за един студент.

Издръжката.

Тъй като е абсолютно икономически необоснована. Тя е измислена според мен на бюро сутрин преди счетоводителят да си е изпил кафето.

В този смисъл какво каза премиерът?

Аз имам чувството, че… така вчера ми се стори, макар че много често се чуват тези думи дали един ръководител е лошо съветван… имам чувството, че лошо го съветват, защото той вчера се изяви като диалогичен и човек, който ни слуша. Това е много важно. Дано да прозре дълбоката болка и истина, която вчера му беше изказана солидарно от всички ректори.

А все пак пое ли някакъв ангажимент, срокове?

Срокове… ние сме казали какво е решено при нас, тъй като аз ги каня като ректор тези гости, моите колеги, но в своите изяви и в декларациите, аз съм абсолютно подчинен на волята на общото събрание на университета. А тя е категорична.

А именно?

Това, което университетът реши на 19 септември. То беше, че ако не се изпълнят тези условия, които са неминуеми, за да можем да съществуваме, ние не затваряме вратите на университета, а ще изпаднем в невъзможност да изпълняваме задълженията си. Това са различни неща, тоест за пореден път казвам, това не е стачка. Това е невъзможност да си изпълняваме задълженията. Повече не можем да си играем на криеница с европейските стандарти.

Ако се случи така, че да изпаднете в невъзможност да работите, предвиждате ли други действия, които да убедят правителството тогава, ако не е стачка, какви са другите форми?

Ако спре образователният процес, какви други действия?!

Тоест, има опасност годината да бъде обявена за нулева.

Аз се надявам, че ще бъде проявен разум. Не се убеждаваме, че парите, които липсват в България, трябва да бъдат компенсирани от образованието, това трябва да се разбере.

Беше ли ви обяснено… обикновено правителството казва, когато трябва да дадем пари за образование, трябва да вземем например от здравеопазването или от бюджета на армията. Имаше ли такива…

Не, не. Просто равнището на разговора беше такова, че за щастие не се чу нищо от този род разговори. Говореше се за опасности за инфлация, за други неща обективно, но аз не смятам, че може да настъпи инфлация, ако престанат да се харчат пари за несъответни неща. За раздути разходи, абсолютно с нищо необосновани, това е, пак го казвам, трябва да се осмислят приоритетите – тази дума вече ме дразни, образованието не е приоритет, това е въздухът на българската нация.

Ако можем да обобщим тогава, вие очаквате решение на правителството, не ви е обещан срок?

Ние сме казали, че трябва да видим какво ще бъде предвидено за следващия бюджет. Имахме разговор по какъв начин и с какви мерки може да се достигне до този резултат. Например, едно възстановяване, естествено, ще ни накара да преосмислим дали два пъти трябва да увеличи правителството или може да бъде тази комбинирана мярка на нас да ни се създаде възможност да печелим парите, които печелехме преди и по този начин да облекчим държавния бюджет и да не е два пъти увеличена цената на студента, да е по-малък процент, но общата сума да достигне до този екзистенциален минимум на университета.

Вие сте предложили връщането на платеното обучение.

Отдавна сме го предложили и различни лобита в парламента стопират това нещо, което е огромна загуба за самото правителство. Но какво вчера казаха, не те решават това нещо, тъй като става въпрос за решение на Народното събрание.

Значи ако видите заложено в бюджета за следващата година това повишаване, за което настоявате – 100% на издръжката на един студент…

… и комбинирано с осъществена чрез Народното събрание промяна на Закона за висшето образование, за да имаме правото да използваме нашия капацитет, да печелим пари с присъщата ни дейност.

Тоест, тези условия вие предложихте на премиера?

Да, това вчера беше дискутирано.

Не получихте отговор веднага.

Не, пълна подкрепа имаме за платеното обучение, което нека да го подчертая, защото много хора веднага реагират, казват: Как така децата ми ще плащат? Това не засяга държавната поръчка. Тоест тези студенти, които ние в момента имаме и за които държавата отчислява съответната субсидия, те ще си учат при старите условия. Ще се приема същият брой, при същите условия, но ние ще имаме право допълнителният капацитет да го реализираме.