Саркози пристига у нас
Саркози пристига у нас / снимка: БГНЕС
На официално посещение у нас пристига президентът на Франция Никола Саркози. Първата дама на Франция Сесилия Саркози, която изигра ключова роля за освобождаването на българските медици от либийския затвор, няма да придружи съпруга си при визитата му в София.

„Действията на г-жа Саркози във връзка с освобождаването на медиците породиха и продължават да пораждат многобройни критики. Тя бе много трогната от начина, по който бе посрещната на летище София, но не желае да съживява стара полемика и следователно няма да придружава президента на Републиката”, съобщиха от Елисейския дворец.

Независимо от разразилата се полемика, имената на Никола и Сесилия Саркози винаги ще свързват с освобождаването на българските медици. Още по време на предизборната си кампания Никола Саркози се ангажира с тяхната кауза, а след като стана стопанин на Елисейския дворец, изпрати съпругата си да разговаря два пъти с либийския лидер Мумар Кадафи по време на финалната фаза на преговорите.

Ето защо двайсетина дни след завръщането на медиците ни у дома, президентът Георги Първанов заяви: “Този резултат, удовлетворителен за нас, разбира се, беше постигнат благодарение на изключителното мъжество, характер, на истинското лидерско поведение на президента на Република Франция г-н Саркози, на такта и волята, които прояви в тези драматични часове неговата съпруга г-жа Сесилия Саркози.

Само след няколко часа българският държавен глава ще награди Никола Саркози с най-високото отличие – орден „Стара планина”. Със същото отличие ще бъде удостоена и първата дама на Франция. По време на 6-часовата си визита в София френският президент ще се срещне с премиера Сергей Станишев, ще изнесе лекция в СУ „Св. Климент Охридски” и ще разговаря с българските медици, чиято свобода му донесе много слава, но и много главоболие.