София посрещна с радост Саркози
София посрещна с радост Саркози / netinfo

Френският печат за посещението на президента Никола Саркози в България

Френският печат отделя значително внимание на посещението на президента Никола Саркози в България. Вестник "Фигаро" пише, че София е посрещнала с радост Никола Саркози, но и със съжаление отсъствието на съпругата му Сесилия. "Фигаро" отбелязва, че освободените български медици са се срещнали вчера за първи път с френския президент.

Сесилия Саркози все пак беше звездата на това пътуване, на което бе много очаквана, коментира "Фигаро". Изданието посочва, че името на съпругата на френския президент бе споменавано вчера по всеки повод и Никола Саркози трябваше да обясни отсъствието й веднага след пристигането си в България.

Вестник "Либерасион" също пише, че истинската звезда, която освободените български медици в Либия толкова биха искали да разцелуват, не е била вчера в София. Френският държавен глава не пестеше усилия да оправдава отсъствието на съпругата си и да я превъзнася, обяснява ежедневникът, като отбелязва, че това е станало на фона на слуховете за ново разделяне на президентската двойка, отречени от съветник в Елисейския дворец.

"Либерасион" пише, че отсъствието на Сесилия е било необяснимо вчера за медиите и гражданите в София, уведомени в последния момент. Вестникът обръща внимание, че притиснат от времето да се върне в Париж в края на деня, президентът е съкратил срещата с освободените български медици.

По повод думите на Никола Саркози пред студентите от Софийския университет, че "всеки път, когато някой е унижен, преследван и потискан, той става автоматично французин", Либерасион пише: "Сесилия Саркози е предупредена: Никола още има нужда от нея."

Френският информационен уебсайт www.fenetreeurope.com ("Прозорец към Европа") отбелязва, че френският президент бе посрещнат в София много тържествено. Сайтът припомня ролята на Сесилия Саркози за освобождаването на българските медици в Либия и допълва, че тя е решила да не отива в България изглежда заради полемиките, последвали нейните действия от името на съпруга й.

Ливанският френскоезичен вестник "Л'Ориан льо жур" пише, че България посрещна с всички почести освободителя на медицинските сестри. Щастлив епилог на една драма, от която френският президент искаше да направи пример за солидарна Европа, коментира изданието. "Л'Ориан льо жур" също се спира на отсъствието на Сесилия Саркози и на дадените от съпруга й обяснения.

Вестник "Фигаро" помества статия за книгата на Снежана Димитрова, в която тя разказва за престоя си в либийските затвори, включително за мъченията, на които е била подложена. "Кошмар" излиза на 18 октомври, уточнява изданието. В 250 страници Снежана Димитрова разказва най-вече за "съдбата на една обикновена жена, попаднала в безмилостна машина"./БТА/