Преговорите между Вълчев и синдикатите се провалиха
Преговорите между Вълчев и синдикатите се провалиха / снимка: Sofia Photo Agency
Без споразумение приключиха преговорите между синдикатите в образованието и Министерството на образованието. Учителската стачка продължава, следващите преговорите са насрочени за неделя сутрин.

Министър Даниел Вълчев предложи на синдикатите споразумение от 15 точки, което те категорично отхвърлиха.

Той им предложи от 1 януари догодина всички общини в България да въведат делегирани бюджети за всички училища, да се забрани със закон прехвърлянето на средства от образование за други дейности, да се забрани назначаването на хора с други професии в числеността на системата на образованието, да има възможност за икономии в тази сфера, да се използват за увеличение на заплатите.

И още от предложенията на Даниел Вълчев - включване на лекторските възнаграждения в основната работна заплата. Да се увеличи числеността на паралелките, да се въведе диференцирано заплащане, както и 32 % увеличение на работните заплати поетапно от 1 юли 2008 година. За последното ще са необходими общо 230 милиона лева.

Синдикатите заявиха, че по техни изчисления икономиите в образованието за тази година са 68 милиона лева и настояха тези пари да бъдат раздадени за заплати до края на 2007 година. Изчисленията са груби и неверни, отвърна Вълчев. Той каза, че по-точни разчети за икономиите ще има към средата на месец октомври. Ако има икономии, ще се боря те да бъдат дадени за учителите, допълни Вълчев.

На въпрос на Дарик дали на преговорите в неделя Министерството на образованието ще предложи на синдикатите ново споразумение, министърът отговори, че по-скоро очаква променени стачки искания.