Саркози възприе по-твърд подход към Кремъл
Саркози възприе по-твърд подход към Кремъл / netinfo

При управлението на президента Никола Саркози подходът на Франция към Кремъл стана малко по-твърд в сравнение с този на предшественика му Ширак. Преди първото официално посещение в Москва тази седмица френският държавен глава положи особени усилия по отношение на някогашните сателити на Съветския съюз, източноевропейските страни, за да разпръсне опасенията, че ще продължи практикуваното от Ширак приоритетно съобразяване с руските властови интереси.

Той самият е "половин източноевропеец", призна Саркози миналата седмица при посещението си в България. Така той намекна за баща си, който избягал от Унгария през 1948 г. Три седмици по-рано Саркози избра Будапеща за първа спирка от източноевропейската си дипломация преди московската визита. Миналия петък той прие украинския президент Виктор Юшченко в Елисейския дворец, където днес ще посрещне чешкия министър-председател Мирек Тополанек, а след това и полския президент Лех Качински.

Отдавна отмина пролетта на 2003 г., когато Ширак, разгневен от подкрепата за САЩ на източноевропейските държави и участието им в иракската война, грубо разкритикува бившите сателити на Москва, че са пропуснали шанса да си затворят устата. Това, че същевременно Франция си замълча за войната на Путин в Чечения и че не каза нито думица за крещящите нарушения от Кремъл на правата на човека, не увеличи доверието във френската политика.

Импровизираната тройна коалиция срещу Вашингтон Путин-Шрьодер-Ширак днес принадлежи на миналото, въпреки че триото, което с изключение на Путин излезе в пенсия, отново се събра във ваканционната резиденция на руския държавен глава в Сочи. По-твърдият тон на германския канцлер Ангела Меркел към Путин бе възприет и от Саркози, който явно не иска да признае преднина на Берлин нито в това отношение, нито в контактите с източноевропейците.

Русия остава необходим партньор в качеството си на актьор със световно значение. Това се говори в Елисейския дворец. Едновременно с това Париж уверява, че източноевропейската обиколка на Саркози не е била организирана умишлено с оглед визитата в Кремъл. Дори Юшченко прояви дипломатическа гъвкавост и посочи, че вижда само чиста случайност там, където се създава силното впечатление за грижливо подготвен сценарий. Миналата седмица в София Саркози реши да говори открито и призна, че Русия усложнява решението на големите световнополитически проблеми.

Не е нужна особено голяма фантазия, за да се сети човек, че Москва блокира нови санкции на ООН срещу Техеран и е против независимост на Косово. Още преди месец президентът разкритикува "бруталността", с която Русия използва своите успехи, по-точно в областта на енергетиката, за завръщането си на международната сцена. Саркози не спомена нищо за Чечения. Преди две седмици в Москва обаче външният министър Кушнер се срещна с опозиционери, посети редакцията на "Новая газета" и демонстративно почете убитата преди година журналистка на вестника Анна Политковская. По този начин френският дипломат номер едно даде знак за решително отношение към Путин. Край Сена вече не се чуват постоянните предупреждения на Ширак, че Русия не бива да бъде обиждана.

При посещението на Качински в Елисейския дворец Саркози трябва да се съобрази и с полските възражения срещу новия договор за Европейския съюз. Визитите на чешкия правителствен глава, а след него и на полския държавен глава в навечерието на пътуването на Саркози до Москва бяха асоциирани също с плановете за базиране на елементи от американската противоракетна отбрана в двете страни. По този въпрос Саркози се старае да се въздържа. Все пак още по време на предизборната кампания той на няколко пъти подчерта, че е необходимо особено разбиране за нуждите в областта на сигурността на бившите съветски сателити. Това контрастира с предишната позиция на Франция - заради доверието в собствените си ядрени ресурси за възпиране принципно да оспорва правото на разработване и изграждане на стратегическа противоракетна отбрана. /БТА/