Кои ще са допирните точки след визитата на Саркози в Москва
Кои ще са допирните точки след визитата на Саркози в Москва / Снимки: БГНЕС

"Саркози и Путин ще намерят допирни точки", уверява московският вестник "Газета". Коментарът е във връзка с предстоящите преговори между президентите на Франция и Русия в столицата на федерацията, където френският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение.

Очаква се двамата лидери да обсъдят съвместни инвестиционни проекти, по-специално изстрелването на руски ракети носители "Союз" от космодрума Куру (Френска Гвиана) и създаването на самолет за регионални полети "Сухой Суперджет-100", пояснява вестникът.

За Кремъл визитата е важна, доколкото през последните месеци Франция активизира своята външнополитическа дейност, отбелязва "Газета". По думите на Сергей Приходко, помощник на руския президент, Путин и Саркози ще продължат "конструктивния откровен диалог" помежду си, започнал на първата им среща на тазгодишния форум на Г-8 в Хайлигендам.

Според Приходко посещението ще спомогне да бъде изяснена "позицията на френското ръководство по редица актуални въпроси от световния дневен ред" - нещо "особено важно на фона на многобройните противоречиви изявления на френски официални лица за подходите на Париж към уреждането на редица международни проблеми". Ще бъдат обсъдени по-специално световни въпроси като Косово, Близкия изток и ядрената програма на Иран, посочва изданието.

Позициите на Москва и Париж по много теми са кардинално различни, припомня "Газета". Всекидневникът обаче цитира изявление на руския външен министър Сергей Лавров, изтъкнал в навечерието на визитата, че съвсем не е задължително страните да мислят еднакво. Достатъчно е да търсят допирни точки и да са готови за диалог, каза Лавров.

В последно време Франция заема много по-твърда позиция спрямо Иран и настоява за допълнителни санкции срещу Техеран, докато Русия все още се обявява против подобни мерки, обяснява за "Газета" руски политолог. Миналата седмица Саркози заяви дори, че Русия затруднява търсенето на решение за някои световни проблеми, а през август разкритикува жестокостта, с която Москва използва енергийниите си козове, припомня той.

Същевременно редица аспекти от взаимоотношенията между Русия и Франция в Съвета за сигурност на ООН и в Г-8 дават надежда за прагматично решаване на проблемите в Близкия изток и около ядрената програма на Иран, а също и за нови резултати в руско-френските отношения, казва експертът.

Франция естествено не би оглавила кръстоносен поход срещу Техеран, но Саркози в никакъв случай няма да се откаже от проамериканската си позиция. Възможен е само пазарлък за размера на антииранските санкции, прогнозира друг московски аналитик за "Газета".

Френският президент пристигна в Москва без министри и бизнесмени, отбелязва "Независимая газета". Париж твърди, че отсъствието на френския външен министър Бернар Кушнер, посетил наскоро Москва, не е от значение. Според наблюдатели обаче новоизбраният президент на Франция демонстрира, че лично той определя външната политика на страната си, пише вестникът.

Москва се надява, че Саркози, също като своя предшественик Жак Ширак, ще стане проводник на руските интереси в Евросъюза. Мнозина бяха изненадани, че "Газпром" избра за партньор в разработването на Щокманското газово находище френската компания "Тотал"; някои експерти коментираха, че Москва демонстрира плюсовете от тясното руско-френско взаимодействие. Саркози обаче е прагматик и най-вероятно във всеки конкретен случай ще действа тъй, както сметне за по-изгодно за страната си и за себе си като президент, твърди "Независимая газета".

Изданието цитира френски дипломат, според когото преди посещението на руския президент в Иран на 16 октомври френският държавен глава ще агитира Путин за засилване на натиска върху Техеран.

Освен това Москва се надява според вестника нейният европейски "приятел" Франция по време на председателството си в ЕС догодина да съдейства за "вразумяване" на новаците в ЕС, за да придвижи напред буксуващите преговори за ново споразумение между Русия и Евросъюза, блокирани от Варшава заради руската забрана за внос на месо от Полша.

Има и вероятност Саркози да получи от Путин уверения, че Москва рано или късно ще признае независимостта на Косово; руски дипломати признават вече в частни разговори, че тя е нещо неизбежно, добавя "Независимая газета".

Саркози се интересува главно от плановете на руския държавен глава след президентските избори във федерацията догодина, твърди "РБК дейли". Последните промени в руската вътрешна политика - оставката на кабинета Фрадков, назначаването на Зубков за премиер, а най-вече изявлението на Владимир Путин, че е готов да участва в изборите за Държавна дума като кандидат на "Единна Русия" и през 2008 година да оглави правителството, крайно развълнуваха Европа като цяло и по-специално Франция, цитира вестникът източник от руското външно министерство.

Днес всички искат да научат какви са точно плановете на Путин и как ще упражнява той своята власт след изтичането на президентските си пълномощия. Тъкмо това ще е основният въпрос в личната среща между Путин и Саркози, който пристига, за да разузнае нещата, твърди източникът на "РБК дейли". Информацията, която ще донесе от Москва френският президент, до голяма степен ще определи политиката на европейските лидери спрямо Русия през близките месеци, допълва той.

В последно време Саркози видимо е снишил тона си в изказванията за Русия, коментира пред "РБК дейли" френски експерт. Новият френски президент демонстративно се отказваше по-рано от политическото наследство на Жак Ширак, по-специално от категоричната подкрепа за Русия и конфронтацията със САЩ. Днес обаче епохата на Ширак окончателно е отминала и на Саркози ще се наложи да се захване с реална политика. Укрепването и разширяването на връзките с Русия е част от нея, уверява френският наблюдател пред "РБК дейли". (БТА)