Петър Мутафчиев
Петър Мутафчиев / снимка: Sofia Photo Agency
Петър Василев Мутафчиев е роден е на 10 април 1961 г. в град Първомай. Женен е с едно дете. Инженер-металург от Химикотехнологичния и металургичен университет.

През 1988 г. завършва Химикотехнологичния и металургичен университет, специалност Добив на черни метали.

От 1988 г. започва работа в системата на БДЖ – Завода за спирачни съоръжения, като през 1993 г. е назначен за директор на завода.

През 1991 г. е избран за общински съветник от листата на БСП в Община Първомай. Четири години по-късно е избран за председател на Общинския съвет.

През 1997 г. става заместник-председател на Регионалния съвет на БСП – Пловдивска област, а по-късно – председател на Областния съвет на БСП – Пловдивска област. Член е на Висшия съвет на БСП.

От 1997 г. е народен представител в 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. Бил е член на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство в 39-то Народно събрание, заместник-председател на Комисията по транспорт и телекомуникации в 39-то Народно събрание, председател на Групата за приятелство с Йордания в 39-то Народно събрание, заместник-председател на Групата за приятелство с Китайската Народна Република в 38-то Народно събрание, секретар на парламентарната група на Коалиция за България в 38-то Народно събрание.

На 16 август 2005 г. е министър на транспорта.

Ползва свободно руски език.

Източник: www.government.bg