АЛ ГОР
АЛ ГОР / netinfo

Алберт Арнолд "Ал" Гор, Младши е американски политик, преподавател, бизнесмен и природозащитник. Роден е на 31 март 1948 година във Вашигтон, САЩ.

Баща му, Алберт Арнолд Гор – старши, е бил сенатор от Тенеси в периода от 1952 до 1970 г. и още от ранна детска възраст го подготвя за висша държавна дейност. От 1969 до 1971 г. работи в пресслужбата на армията във Виетнам, въпреки че е противник на войната. След това се записва на курсове по теология, като в същото време работи като репортер във всекидневник в Нешвил /Тенеси/. По-късно започва да учи право в Харвард и Вандербилт. От 1976 г. се впуска в политиката.



Алберт Гор заема 45-я вицепрезидентски пост в администрацията на Бил Клинтън от 1993 до 2001 година. Преди това е бил в камарата на представителите и сенатор на щата Тенеси.

Гор беше номиниран от демократите в кампанията за президент на САЩ в изборите през 2000 година. Ал Гор печели по популярност с около половин милион гласове повече от претендента си от републиканската партия Джордж Уокър Буш, но според американския избирателен закон губи по избирателни квоти с 271 на 266.

Гор е президент на телевизонния канал Current TV, председател в Generation Investment Management, директор на борда на Apple Computer и неофициален съветник на ръководството на Google. Той преподава в областта на глобалното затопляне или както той го нарича "климатична криза". Ал Гор се появява на видеомузикалните награди на MTV на 31 август 2006 година и държи реч за глобалното затопляне.

В последните години Ал Гор се посвещава на борбата срещу глобалното затопляне и популяризира заплахата от него чрез документалния си филм „Истината, която смущава“. На 25 февруари 2007 г. филмът печели два Оскара – за най-добра песен и за най-добър документален филм.


Има спекулации за евентуалното кандидатиране на Ал Гор за президент на изборите през 2008 година, но самият той казва: "Не възнамерявам да се кандидатирам за президент отново," но не изключва бъдещето си от политиката.

Източници: Уикипедия, Интернет