Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета
Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета / Снимки: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова

Опозицията в парламента внесе вот на недоверие към правителството заради разпада на държавната политика в областта на образованието. 64 депутати от ОДС, ДСБ, БНС, "Атака" и независими са се подписали под искането. Десните и "Атака" имаха готовност още в петък да внесат искането си, но поставиха ултиматум към кабинета – до неделя да се стигне до споразумение с учителските синдикати, а от понеделник да бъде възобновен учебният процес.

„С некадърността си за един месец правителството снижи отношението към образованието в България”, заяви Екатерина Михайлова от ДСБ, която беше една от трите дами, внесли искането. „В рамките на месец управляващите започнаха да унищожават най-хубавото, което създаде Възраждането. Сега учението е принизено и унизено”, добави тя.

Според Яне Янев от ОДС този вот е проверка за оценката на обществото за работата на кабинета.

„На практика учителската стачка е първият жълт картон към правителството, вторият е внесеният от нас вот на недоверие и идва вече третият червен картон към социалистическото правителство на Ахмед Доган”, заяви Янев Янев. „Ситуацията става още по-страшна от тази по време на Виденовата зима. Затова смятаме вота за навременен”, каза още той.

Павел Шопов от "Атака" смята, че след местния вот в страната ни трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. „Ние сме наясно, че вот на недоверие сам по себе си не сваля правителство, но без вотове на недоверие правителството не може да се свали” каза Шопов.

Мирослав Мурджов от БНС обясни, че вотът на недоверие към правителството се внася не само заради стачката на учителите, а за политиката на правителството в сферата на образованието в последните две години. „Вярваме, че с този вот можем да постигнем онова, което досега не е постигано, образованието на стане приоритет в България”, заяви той.

Според правилника за работа на парламента дебатите по искания вот на недоверие към кабинета трябва да се проведат най-рано три дни след внасянето му и не по-късно от седем дни.

„Призоваваме Георги Пирински да не тупка топката, подобно на министър Орешарски и да внесе вота още в четвъртък”, заключи Мартин Димитров от ОДС.