В. „Таймс”: Посещението на Путин в Иран е историческо
В. „Таймс”: Посещението на Путин в Иран е историческо / снимкa: БГНЕС

Вестник "Таймс" нарича посещението на Владимир Путин в Техеран историческо, може би поради факта, че след Йосиф Сталин съветски или руски ръководител не е стъпвал в иранската столица.

Раздутата от журналистите съмнителна история за предполагаемо покушение срещу Владимир Путин в Иран засенчи по-важното в случая - участието на руския президент в срещата на лидерите на петте държавите от Каспийския район, на която ще бъде обсъден проектът за разпределянето на богатия на петрол Каспийски басейн.

Путин ще има и частни разговори с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад за ядрените амбиции на Ислямската република.

"Файненшъл таймс" коментира упоритото нежелание на Русия и нейния президент да признаят основателната тревога на международната общност, предизвикана от ядрените планове на Иран. Путин говори за това, без да смята за необходимо да прибягва до дипломатически тънкости, посочва изданието.

Западът внимателно ще следи срещата на руския президент с иранския му домакин и тона на изказванията на Путин, който доста неохотно поддържа политиката за санкции на ООН в отговор на обогатяването на уран в ирански ядрени обекти, отбелязва вестникът.

Посещението на Путин в Техеран се следи внимателно за появата на признаци, че в грижливо поддържаната позиция на презастрахованост на Кремъл спрямо иранската ядрена програма настъпват промени, пише "Индипендънт".

Путин директно назова миналата седмица разногласията с Вашингтон. Според него обективни данни, доказващи твърденията на Запада, че Иран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, няма. Русия, която строи първата атомна централа в Иран, се противопостави на американския натиск за по-строги санкции срещу Техеран и предупреди Вашингтон да се въздържа от употреба на сила, допълва всекидневникът. (БТА)