В прокуратурата има сигнали за купуване на гласове
В прокуратурата има сигнали за купуване на гласове / netinfo

Образувани са проверки и досъдебни производства за купуване на гласове на предстоящите местни избори в редица районни прокуратури в страната. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев.

В прокуратурата има постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите и в редица районни прокуратури в страната са образувани прокурорски проверки и дознания. Главният прокурор обаче обясни, че това е престъпление, което се извършва на четири очи, като подкупа. Единият дава пари, другият взема и двамата имат еднакъв интерес това да не излезе на яве. Ако с измененията в НПК купуването на гласове не беше инкриминирано, това щеше по-лесно да се докаже, обясни Велчев.

Със 17 гласа „за” магистратите наказаха със забележка наблюдаващия делото срещу Максим Ставийски бургаски прокурор Иван Станев. Предложението за наказание на окръжния прокурор на Бургас е заради допуснатата от Станев техническа грешка при обвинението на фигуриста.

Главният прокурор заяви, че 17 гласа „за” кандидатурата на Лазар Груев за председател на Върховния касационен съд са солидна подкрепа и той не очаква проблеми при избора му. Сегашният председател на ВКС Иван Григоров отказа да коментира избора на свой наследник.