Претърсваха офиси на Маргините и близки до тях лица в цялата страна
Претърсваха офиси на Маргините и близки до тях лица в цялата страна / снимка: Sofia Photo Agency

Петима души от ГДБОП влязоха в сградата на "Бул Инс” на столичния булевард „Джейм Баучер” малко преди 18 ч. Във входа на сградата полицаи не допускаха външни лица.

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност” и прокуратурата обискират над 20 офиса на братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините и близки до тях лица в София  и още седем града в страната, сред които Варна и Смолян.

Обиските са постановени от прокуратурата по делото срещу братята Маргини за пране на пари. Мащабната акция на ГДБОП и прокуратурата продължава и в момента. Претърсват се общо над 20 адреса в София и цялата страна, където се помещават офиси на фирми на братята Маргини, съпругите им и близки до тях лица, през които са преминавали финансовите потоци на братята.

В София антимафиотите претърсват офисите на застрахователно дружество „Бул Инс” на бул. „Джеймс Баучер”, където освен Красимир и Николай Маринови, офиси има още Румен Николов – Пашата. Там беше взривен в асансьора и друг бос на групировката СИК – Стоил Славов.

Антимафиотите търсят финансови документи, които да покажат движението на паричните потоци на братята. Акцията в София се ръководи от прокурора от Върховната касационна прокуратура Борислав Сарафов и още двама прокурори от Софийската градска прокуратура – Ваня Илиева и Венелин Иванов, които наблюдават делото за прането. И тримата прокурори присъстват на обиските в София.

Делото за пране на пари срещу Красимир и Николай Маринови е образувано през май т.г., а няколко месеца преди това те са били на разработка на службите на МВР. През това време прокурорската проверка срещу тях беше строго секретна. Прокуратурата разследва начина на придобиване на средствата, конкретните предикатни престъпления, от които са спечелени, механизма на изпирането им и степента на престъпна организираност на процеса. Засега прокуратурата не уточнява сумата, за която Маргините се разследват.

Разследване на предаването АФЕРА по Дарик радио разкри през октомври 2006 г., че Големия Маргин е успял да изнесе в чужбина 300 млн. евро, че притежава имение в суперлуксозния испански курорт Марбея на стойност около 2 млн. евро, както и още едно имение на Антилските острови.

Разследването показа още, че финансовите потоци от незаконните им печалби от чужбина движи Евелин Банев – Брендо. От прокуратурата не уточняват дали при обиските се претърсват и негови офиси. Брендо е вкарвал тук парите от наркотрафика и през финансовата къща на убития Константин Дишлиев с тях са изкупувани дългове и те са изпирани. Делото срещу Маргините е отделно от делото за пране на пари срещу Брендо още в началото на разследването.

Източници от МВР съобщиха, че през април т.г е засечена продажба на два имота на Маргините, сделките за които са изповядани през подставени лица, а до есента са засечени още 4 продажби на техни имоти за суми от порядъка на милиони евро. Продажбите по тяхно нареждане е движил известен на правосъдието човек.

Ето какво каза градският прокурор Николай Кокинов пред Дарик за извършваната операцията от ГДБОП съвместно с прокуратурата:

Провеждаме акция не само там, над 20 адреса.

Над 20 адреса само на техни фирми?

На различни фирми, лица не само в София, а и извън София. Продължава операцията.

На чие име са тези офиси? Само на братята Маргини или на близки до тях?

На различни, свързани с тях лица.

На съпругите им?

Търсим финансови документ.

Този обиск по делото за пране на пари срещу тях ли е постановен?

Да.

Има ли прокурорско присъствие при тези акции?

Има двама прокурори от Градска прокуратура и един прокурор от ВКП.

Какви документи издирвате конкретно?

Които да подкрепят обвинителната теза.

Скоро задава ли се внасяне на това дело в съда?

Ако съберем доказателства, ще го внесем.