Топалов: Бях като Барселона или Ман Юнайтед в Шампионската лига
Топалов: Бях като Барселона или Ман Юнайтед в Шампионската лига / netinfo
Деветнадесетият световен шампион по шахмат Веселин Топалов даде интервю за Гонг, часове след като спечели титлата от международния турнир в испанския град Витория, наречен Шампионска лига.

„Много съм доволен, че съм първият българин, спечелил Шампионската лига, въпреки че е по шах, а не футбол. Футболната аналогия на моята игра искам да е на отбор, който показва атрактивен и нападателен футбол като Барселона или Манчестър Юнайтед. Това беше последния турнир за годината. Доволен съм и от качеството на играта ми. Събрахме се шест шампиона и показах, че съм най-добрият между тях. Винаги е приятно да завършиш сезона с победа. Започнах малко колебливо, но накрая намерих отново най-добрата си форма. Особено съм доволен последните си две победи над Пономарьов и Полгар, които ми осигуриха спечелването на Шампионската титла. Най-трудно ми беше в предпоследния кръг срещу Пономарьов, който до момента нямаше загуба. При загубата си срещу Полгар в четвъртия кръг показах стари слабости, след което ми бяха необходими няколко кръга, за да се съвзема”, бяха първите думи на гросмайстора от Русе.

Турнирът, който е благотворителен и всеки от участниците предостави на организаторите свой любим предмет, който бе включен в аукцион в глобалната мрежа, е харесал много на Топалов.

„Това състезание ще го запомня с благотворителната инициатива за болницата в Конго. Разбрах, че вече са събрани необходимите средства за целта и аз имам най-голям дял за това, като победител. Около 20 000 евро май съм дарил. За търга в интернет дарих една моя грамота, на която много държа и ми е скъпа – от 1989 година, когато станах световен шампион в Пуерто Рико за до 14-годишни. Дано и участващите в търга я оценят добре. Довечера ще има доста важно социално и в национален мащаб събитие – двамата най-добри испански готвачи ще приготвят ястия за 280-те поканени души на вечерята, поканата е 100 евро, а ни очаква и търг на рокли дело на най-добрите испански дизайнери. Всичко това е за болницата в Конго. Надявам се някой ден да имам възможност да отида до Африка, до болницата в Конго. Догодина обаче календарът ми ще бъде много натоварен. Очаква ме дълга и тежка година. Все още не знам къде ще бъда на Коледа и Нова година, но ще си почивам в Саламанка. До януари няма да имам турнири и ще се подготвям за 2008 година. Шампионската лига е първата стъпка да върна формата си от 2005-2006 година. Целя се в добро представяне на турнирите от Големия шлем, искам да се класирам за финалния турнир в Билбао. МТел Мастърс надпреварата в София също е важна. Преди всичко е мача срещу победителя от Световната купа в България и варианта да има битка за световната титла. Последното място и представянето на Анатолий Карпов не ме изненадва. Той е голяма легенда, но шахматът се развива много динамично. При него си личи липсата тренировки и неувереност. Аз залагам на тренировки и наблюдение на партии на най-големите гросмайстори. Надявам се от ФИДЕ да ме поздравят следващите дни”, сподели още Веско.

Нововъведението от Витория – стъклена кутия, в която местят гросмайсторите, може да бъде видяно догодина и в София. „Планираме стъклената зала, в която играхме във Витория да я вземем или наемем за МТел Мастърса в София. Този аквариум ми допада много, защото и публиката може да обсъжда и говори на два метра от теб, без да те смущава. Идеята е добра”, завърши Веселин Топалов.