Каспаров - доскоро шахматист, днес опонент на Путин
Каспаров - доскоро шахматист, днес опонент на Путин / снимки: БГНЕС

44-годишният Гари Каспаров, задържан в събота по време на демонстрация в Москва, се включи в опозицията срещу президента Владимир Путин, след като 15 години бе неоспорим владетел на шахматния свят.

"Наша задача е да демонтираме режима, който позори страната. Ще излезем от този гъсталак от корупция и лъжи и ще спечелим", заяви малко преди ареста Гари Каспаров, кандидат на своето движение "Другата Русия" (опозиционна коалиция - б. р.) в президентските избори през 2008 година.

През 2005 година той премина от света на шахмата в света на политиката и обясни това с необходимостта от "предизвикателство срещу диктатурата на Путин". Същата година създаде движението Обединен граждански фронт. Свикнал със строгите правила на шахматната игра, той явно не е обезкуражен от факта, че в политиката действат други закони. "Тук правило е липсата на правила. Щом правила няма, това също е правило", обясни той пред АФП през юни.

Роден на 13 април 1963 година в Баку, тогава столица на съветски Азербайджан, в еврейско-арменско семейство на инженери, Каспаров започва да играе шах от шестгодишна възраст.

Печели юношеското първенство по шахмат на Съветския съюз на 13 години, напредва стремително и на 22-годишна възраст, през 1985 година, става най-младият световен шампион в историята на шаха след победа над своя сънародник Анатолий Карпов, също спортна легенда. Атлетично сложен, с властно държане, обсебен от желанието винаги да побеждава и постигнал забележителни резултати, той бързо си спечелва прякори като "страшилището от Баку" и "чудовището със стоте всевиждащи очи".

Бързо навлиза и в политиката, подкрепя бащата на перестройката Михаил Горбачов и първия президент на Русия Борис Елцин, известно време споделя идеите на генерал Александър Лебед, загинал при катастрофа с хеликоптер през 2002 година.

През 2000 година Гари Каспаров отстъпва световната шахматна корона на своя бивш ученик и сънародник Владимир Крамник, после окончателно напуска тази арена, след като печели през 2005 година 22-ия шахматен турнир в Линарес (Испания). Тогава заедно с известни руски либерали се включва в дейността на комитет, който настоява за свободни президентски избори през 2008 година.

На фона на традиционния либерален модел на опозицията в Русия (партиите "Яблоко" и Съюз на десните сили), разбит със самото идване на Путин във властта през 2000 година, Каспаров изгрява като възможен обединител на нова опозиция. През септември 2007 година той отправя призив да се изгради опозицията наново, "от нулата", бичува с критики партиите, създадени през 90-те и според него "изгубили" своя електорат.

За Кремъл самият той и неговите привърженици са "маргинали". Много от сбирките им се разпръсват със сила.

Неотдавна Гари Каспаров се изяви и на международната сцена - разкритикува западните лидери и апелира към тях "да спрат подкрепата" за "диктаторския" режим на Владимир Путин. "Не искаме Западът да ни подкрепя, искаме западните правителства да спрат подкрепата за Путин. И да разкритикуват публично, а не между яденето и десерта режима заради нарушенията на демокрацията и човешките права", заяви Гари Каспаров в Париж на 21 ноември. (БТА)