Светът отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН
Светът отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН / снимка: Sofia Photo Agency

Множество инициативи и прояви има по целия свят по повод Световния ден за борба срещу СПИН, предаде Франс прес.

Афроамериканецът Виктор Муни тръгва от Сенегал на самотно пътешествие с лодка през Атлантическия океан, за да привлече вниманието върху болните от СПИН и борбата с тази коварна болест.

Довечера 100-те най-красиви жени на планетата, участващи в конкурса Мис Свят в град Саня, в Южен Китай, също ще си припомнят, че днес светът отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН.

Днешните китайски печатни издания публикуват на първа страница снимка на президента Ху Цзинтао, който се ръкува с жена, носителка на вируса на СПИН.

В Индонезия днес започва първата национална кампания за насърчаване на използването на презервативите.

В гръцката столица Атина по инициатива на гръцкото министерство на здравеопазването днес имаше поход в памет на жертвите на СПИН и в подкрепа на борбата със заболяването.

В Рим тази вечер ще има голям безплатен концерт, посветен на борбата със СПИН.

Концерт ще има и в Йоханесбург, в Република Южна Африка. Той ще бъде на стадиона Елис парк и на него ще пеят Ани Ленъкс, Питър Гейбриъл, Джамелия и Лудакрис. Очаква се да присъстват 50 000 зрители. Тази проява е част от кампания за набиране на 20 милиона ранда /два милиона евро/ в борбата срещу СПИН. Кампанията се подкрепя от бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела и неговата благотворителна организация "46664", носеща името на затворническия номер на Мандела, когато излежаваше присъда на остров Робен. Тази вечер бившият президент ще се появи на стадиона в Йоханесбург и ще говори пред публиката.

В Прага днес се движи трамвай срещу СПИН, който разнася из чешката столица пропагандни материали за превенцията и борбата със заболяването.

Подобна инициатива има и в Индия, където влак срещу СПИН ще обиколи най-отдалечените райони на страната. В него пътуват специалисти, които предоставят на индийците съвети как да се предпазят от зараза с вируса на СПИН и как да получат достъп до програмите за превенция и лечение на ХИВ.

Индийското министерство на здравеопазването обяви, че от 1 януари догодина около 2000 серопозитивни индийци ще ползват безплатно специални лекарства, предписвани на пациенти, които са резистентни към най-широко разпространените медикаменти при зараза с вируса на СПИН.

По данни на ООН, оповестени на 20 ноември, 5700 души умират всеки ден от СПИН. 33,2 милиона души по света живеят с вируса на болестта. От тях 30,8 милиона са възрастни между 15 и 49 години, а 2,5 милиона са деца под 15 години. 15,4 милиона са жените, заразени с вируса на СПИН.

В Африка три четвърти от смъртните случаи се дължат на СПИН. Най-много серопозитивни има в Република Южна Африка. Там 5,5 милиона души са носители на ХИВ.

В Азия 4,9 милиона души са болни от СПИН.

В бившите съветски републики броят на болните от СПИН е нараснал с 150 процента между 2001 г. и 2007 г.