Шофьорът е виновен за катастрофата край Хасково, твърди оцелял
Шофьорът е виновен за катастрофата край Хасково, твърди оцелял / снимка: Росица Александрова
Шофьорът на автобуса на фирма “Арда тур, който катастрофира около 18 ч снощи на входа на Хасково, най вероятно е виновен за тежкия инцидент, става ясно от думите на единия от оцелелите пътници - 18-годишният Димитър Димов. Той е сред настанените в ортопедичното отделение в болницата в Хасково.

31-годишната Мартина Мартинова, която загина при инцидента, е отивала на работа именно в Спешна помощ в Хасково, където е работила като фелдшер. Остава критично състоянието на момчето с двойно гражданство, което е с тежка черепно-мозъчна травма, единият му бъбрек е изваден.

С опасност за живота е и още едно 22-годишно момиче. По думите на оцелелия Димитър Димов, водачът на автобуса първо е шофирал с несъобразена с пътните условия скорост и по-лошото – не е спазил знак за предимство.

Пред Росица Александрова Димитър Димов разказа:

От пътя за Пловдив, отбивката вдясно, той влезе с много висока скорост, автобусът поднесе. После не спря – има знак „Пропусни”, той не спря изобщо, и автобусът поднесе отново. Една кола ни изпревари, защото нямаше къде да мине. След като мина пред нас, ние се забихме в снегорина.

Падането – първо автобусът за секунда на кантар остана на мантинелата, след това се завъртя, падна на предница. Заби се с предницата в асфалта, после се преобърна на гумите. Аз успях да изляза от предното стъкло, а приятелката ми излезе от вратата.

Вие на кои места стояхте?

В средата на автобуса, конкретни места не мога да посоча.

Каква беше дестинацията, откъде идвахте?

Автобусът е от Свиленград, ние се качихме от Харманли до Хасково, от Капитан Андреево, да.

Разбра ли всъщност, че една жена е загинала при катастрофата?

Аз стоях до тази жена, като загина пред шокова зала. Тя беше на съседното легло. Имаше много не само прободни рани, но и травми от стъкла… и не можаха да я спасят.

Т.е. шофьорът носи основна вина за това?

Да. Още като влизаше в завоя, казах на приятелката си, че просто това е безумие, което прави този шофьор. Автобусът занесе, той го овладя, но не спря на знака … и долу…

Спомняш ли си дали снегоринът имаше светлоотразители, виждаше ли се отдалеч?

Да, всичко светеше. Автобусът занесе и нямаше къде да отиде освен в него.

Други новини от Хасково