НС гласува на второ четене измененията в проекта за ДДС
НС гласува на второ четене измененията в проекта за ДДС / cнимка: Sofia Photo Agency
Промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица и измененията в проекта за ДДС ще гласува на второ четене парламентът на днешното си извънредно заседание. Очаква се депутатите да изберат и състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Преди това обаче в дневния ред на пленарното заседание трябва да бъдат одобрени промените в Правилника за организацията и дейността на НС. Според проекта на Надя Антонова и Надка Балева от левицата на депутатите вече ще се заплаща не само участието в постоянните парламентарни комисии, но и в работни групи, временни комисии и подкомисии. Корекциите предвиждат още служителите на Народното събрание, назначени по трудов договор, да получават до десет заплати при пенсиониране и по две – за представително облекло.

С пет 5% се предвижда да бъде увеличено възнаграждението на депутатите за участие в комисии и така един народен избраник ще получава по 240 лв. месечно допълнително към заплатата си от участие в една комисия. Според вносителите на проекта Надя Антонова и Надка Балева така се стимулира качеството на депутатската дейност и на готвените закони.

В същото време на депутатите ще се удържат по 60 лв. за отсъствие от заседание на комисия. Досега глобата беше 40 лв. Правната комисия не подкрепя предложението на заместник-председателя на парламента Филип Димитров депутатите да бъдат глобявани и за отсъствие от гласуването в пленарната зала. По думите на Надя Антонова опозицията има право чрез отказа си от участие в гласуването да покаже отношение към даден закон и „не отива точно на мнозинството да въвежда подобни ограничения”.