Комисия издаде предписания за работа по Аспаруховия мост
Комисия издаде предписания за работа по Аспаруховия мост / netinfo
Експертната техническа комисия, назначена със заповед на областния управител Петър Кандиларов, направи оглед на засегнатата част на Аспаруховия мост. Веднага след това в заседателната зала на Областна администрация – Варна, се проведе заседание на 11-членната комисията, на което бе изготвен протокол и бяха дадени препоръки. Протоколът беше подписан с особено мнение от представителя на Областно пътно управление - Варна.

Комисията предлага неотложно и в състояние на аварийност община Варна и Областно пътно управление Варна да възстановят насипа, който е разположен на 15 метра преди устоя на моста. Съвместно, Областно пътно управление - Варна и община Варна, да осигурят възлагане, изработване и реализация на проект за цялостно водоотвеждане на повърхностните води в обхват от обсипния устой на Аспарухов мост – страна Аспарухово, до зоната на включване на рампата Аспарухово-Варна, както и възстановяване на облицовките на откосите на устоя. В срок до 25 януари кметът на община Варна и директорът на Областно пътно управление – Варна трябва да докладват на Областния управител на Варненска област за хода на изпълнението на направените предписания.

Според особеното мнение на представителя на Областно пътно управление – Варна, след настоящата авария Аспаруховият мост се нуждае от текущ ремонт, който да извърши общината. В комисията участваха представители на Областна администрация – Варна, община Варна, «Геозащита» ЕООД, Областно пътно управление – Варна, както и инженери на мостови конструкции.