Без Милен Добрев в Пекин, останалите вдигат за медали
Без Милен Добрев в Пекин, останалите вдигат за медали / netinfo
Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести до 94 килограма от Атина 2004 Милен Добрев няма да участва на Игрите в Пекин след половин година. Световният и двукратен европейски шампион продължава да страда от тежка контузия в кръста, която го спира от присъствие на най-големия спорт. Шансът той да пътува до Китай се равнява на 1%. Преди около десетина дни той отново е получил тежък спазъм и възпаление на старото огнище, а операция е невъзможна. Единственият начин, той да се излекува е с продължително лечение и възстановяване, което няма как да приключи до август, когато е Олимпиадата.

Страната ни има спечелени общо 8 квоти – 6 при мъжете и 2 при жените. Подготовката на щангистите ни е перманентна и не спира вече месеци. Внезапните допинг проверки не спират, а последните такива се били преди седмица. В щаба и федерацията очакват само състезателите на домакина Китай да бъдат конкуренция на щангистите ни. По примера си от Тайланд и Световното първенство там, преди Игрите националите ни ще заминат на 2-дневен лагер за аклиматизация в или около Китай. Старши треньорът на отбора ни Пламен Аспарухов пък е преустановил медийните си изяви. Негов помощник е бившият световен и еврошампион Златан Ванев. Мъжете третират със щангата в Асеновград, където преди Световното Величко Чолаков потроши две легла и една спалня. Жените са на лагер в Бургас, където са се приспособили най-добре.

„Имаме само един здравословен проблем в състава – много сериозна е контузията на Милен Добрев. Олимпийският шампион от Атина има проблеми с кръста още от преди световното първенство. Правим всичко възможно да помогнем, но той има възпаление на старо огнище вследствие болките в колената и по естествен път компенсираше с тежести, но това рефлектира в кръста. Отново ще правим консултации и в чужбина, но специалистите не ни предлагат оперативно лечение, а само дълго лечение и възстановяване, което ще възпрепятства участието му на Игрите. Храним надежда да го видим в Пекин, но шансът е минимален. Дано се отървем от нелепи контузии при другите”, заяви за Гонг генералният секретар на Българската федерация по вдигане на тежести Тенчо Тенев.

Той разкри още интересни факти около подготовката на тима ни, който ще гони традиционните отличия от Олимпиади за България:

„Допинг проверки имаше вече, последните бяха преди седмица. Психически сме подготвени. Очакваме да зачестят, а и два пъти на месец да ни посещават, няма проблем. Знаят къде сме.”

„Готови сме за медали. Мъжете се готови да застанат на почетната стълбичка. Много тежко ще бъде особено сред толкова китайци домакини. Тайланд обаче даде урок на китайците и те си имат едно на ум за нас.”

„Подготовката върви нормално и по план. Щангистите ни не са излизали от лагерите последните месеци. След Световното първенство в Тайланд подготовката не е спирала до момента, само по празниците се прибраха за няколко дни. Сега навлизаме в последния етап – броим дните до Олимпиадата като войниците дните до уволнение отзад напред. Всяка седмица се правят контролни, трябва да защитим взетите квоти и да спечелим възможно най-много медали.”

„На олимпийска подготовка са 17 мъже и 6 жени, между тях ще се определят представителите ни за квотите – 6 при мъжете и 2 при жените. Жестока е конкуренцията, най-вече от китайските щангисти, които ще избухнат в Пекин.”

„Мъжете – Величко Чолаков и другите титуляри са на лагер в Асеновград, жените в Бургас. Щангистите ни се чувстват най-добре там. Имат комфорт и спокойствие. Ще ние необходим и аклиматизационен лагер за адаптация около Китай поне 20 дни, а 7 дни преди началото и стартовете на Игрите ще се настаним в олимпийското село. Преди Олимпиадата ще участваме на Европейското първенство в Италия от 14 до 22 април с пълни отбори. Дали ще има подмяна на основни състезатели не е ясно, но едва ли. Всички момчета с потенциал се наблюдават и се викат на контролните състезания.”

„Златан Ванев е помощник треньор на националния отбор. Има нужда от още време за промяната от състезател в треньор, но влиза в новата си роля и се налага.”

„Пламен Аспарухов е ограничил, дори преустановил медийните си контакти. Той не обича да подобни изяви, не му е комфортно. Напрежението е голямо, а той се вживява в тренировките и състезанията. Състезателите ни пък не са свикнали на медийния шум, защото спортът ни е статичен,не е като при игровите спортове, където медийното внимание е ежедневие.”

„Жените направиха голям скок в подготовката си, защото при тях положението беше доста отчайващо. Първият месец когато ги събрахме на лагер всички имаха мускулна треска, но са готови за добри постижения.”