Разбиха престъпна група иманяри
Разбиха престъпна група иманяри / netinfo
Разбита е организирана престъпна група, занимавала се с незаконни археологически разкопки и сделки с движими паметници на културата, съобщават от ОДП Монтана.

Успешната операция е дело на служители на сектор “Културно – исторически ценности” в ГДБОП-НСП и колегите им от секторите “БОП” при ОДП – Монтана, Видин, Враца, Ямбол, Плевен, Стара Загора и Хасково. В резултат на мащабна специализирана операция е пресечена незаконната дейност на организирана престъпна група, действаща на територията на цялата страна и извършваща незаконни археологически разкопки и сделки с движими паметници на културата.

Процесуално – следствените действия са извършени в рамките на досъдебно производство и под наблюдението на Върховната касационна прокуратура спрямо 24 участника в групата на 29 адреса.

При извършените претърсвания са иззети над 1 200 монети, над 600 антични оръжия и оръдия на труда и други различни по вид и предназначение археологически паметници, голямо количество бронзови пластики, 60 запазени антични керамични съда, антични пръстени, фибули, съдове от антично стъкло, металотърсачи, специализирана литература.

От двама от участниците в групата са иззети два незаконно притежавани револвера и множество боеприпаси с различен калибър. В един са намерени 500 гр. марихуана. Спрямо петима е взета полицейска мярка за неотклонение за срок от 24 часа.
Работата по случая продължава.