Съгласуват проектите за добив на полезни изкопаеми
Съгласуват проектите за добив на полезни изкопаеми / netinfo
РИОСВ - Шумен съгласува проектите за добив на полезни изкопаеми през 2008 година. Според Закона за подземните богатства до 30 март всички проекти за добив, преработка и експлоатация на подземни богаства трябва да бъдат съгласувани с местните екоинспекции и с Министерството на околната среда и водите. Трябва да бъдат предвидени и мероприятия по опазването на околната среда и мерки за опазване на подземните богатства.

До момента са дадени положителни становища по проектите на 20 действащи обекта на територията на Шуменска и Търговищка област, сред които са действащи кариери за добив на варовик и мергел, за чакъл и каменни фракции, за пясък и три рудника за добив на каолин по открит способ. Съгласуван е и генерален проект за добив и рекултивация на кариера.

В обхвата на РИОСВ - Шумен има и шест геолого-проучвателни обекта. Съгласно законодателството, търсенето, проучването и първичната обработка на природни богатства също подлежи на съгласуване.

Едновременно с проектите за 2008 година, в РИОСВ - Шумен постъпват и справките за отчитане на дейността през миналата година, както и геоложките отчети за измерване на количеството на запасите вследствие на добива.