Девет кандидати за омбудсман в Пловдив
Девет кандидати за омбудсман в Пловдив / netinfo

Девет са кандидатурите за обществен посредник до вчера, когато изтече крайният срок за набиране на документи, съобщи председателят на комисията по избора на омбудсман Димитър Керин. Всички деветима кандидати са допуснати до интервю, реши комисията след свое заседание.

Сред кандидатите са бившият директор на РДВР Пловдив Иван Георгиев, бившата директорка на Търговската гимназия Юлия Юрдекова, полковникът от резерва Георги Маринов, юристът на областната управа Наташа Ценева, Николай Кузов, който е екс общински съветник. Документи за обществен посредник са подали също Христо Паунов – асистент в юридическия факултет на Пловдивския университет, Георги Халачев, шеф на незаконното строителство и Мая Георгиева от Бюро по труда „Марица”.

Изискванията към кандидатите са да бъдат български граждани с постоянно жителство в Пловдив, да са висшисти с минимум бакалавърска степен, да имат 5 години трудов стаж, независимо от специалността и да са с чисто съдебно минало. Бъдещият защитник ще действа по гласуван от Общинския съвет правилник, според който изборът му става с две трети от гласовете на съветниците, т.е. поне 34 гласа. Той ще получава поне 3 минимални заплати, което към момента се равнява на 660 лв. и ще имат 4-годишен мандат.

По време на интервюто кандидатите ще могат да защитят представените от тях концепции и ще отговорят на въпросите на комисията. Очаква се до сесията на 27 март да бъде внесено предложение с класираните кандидатури в Общинския съвет, каза Димитър Керин.

На предишния конкурс за омбудсман също подадоха документи деветима кандидати. Сред тях бе и председателят на сегашната комисия по избора Димитър Керин.

Други новини от Пловдив