Искат тройни обезщетения за затварянето на Цигарената?
Искат тройни обезщетения за затварянето на Цигарената? / netinfo

По 3 работни заплати обезщетение за всяка прослужена година в системата на “Булгартабак”, но не повече от 60, поискаха работниците от Цигарена фабрика Пловдив заради спирането й. Договорените в колективния трудов договор компенсации при съкращения са 3 пъти по-ниски.

Становището на работниците бе гласувано на Общо събрание в присъствието на председателя на УС на холдинга Корнелия Нинова и на изпълнителния директор Христо Лачев. По-рано обаче на среща с тютюноработниците в Стара Загора ръководството на холдинга даде да се разбере че е готово да изплати компенсация от заплата и половина за всяка година трудов стаж в системата. Синдикатите обаче са убедени, че може да се постигне договореност поне за 2 заплати. Исканият от работниците вариант означава холдингът да плати над 14 млн. лева само за обезщетения.

В становищито на колектива на “Цигарена фабрика Пловдив” се настоява за бърза приватизация – до 3-4 месеца, на фондовата борса и се дава съгласие тя да бъде извършена без лиценза за произвежданите досега в Пловдив марки. Според Корнелия Нинова, запазването на лиценза за производство давал шанс на бъдещия собственик да развива дейността, произвеждайки чужди или налагайки нови марки.

“Булгартабак” ще обяви окончателното си решение за съдбата на фабриките в Пловдив и Стара Загора във вторник.