Кметът на Самоков: Дано от залата да излязат златни спортисти
Кметът на Самоков: Дано от залата да излязат златни спортисти / netinfo
Новата Арена Самоков очаква тазгодишния Мач на звездите в българския баскетбол. Съоръжението ще бъде открито с шоуто на 8-ми март в 15.30 часа. Очаква се да присъства и президентът на Република България Георги Първанов. Двубоят започва в 17 часа със специално представяне и фойерверки.

„Дръзнахме да направим зала, която надвишава потребностите на община като Самоков, но това не е случайно. Самоков е спортен град. Поне в пет спорта, нашите клубове са сред първите пет в страната. Тази зала ще допринесе за развитието на спорта в Самоков. Планината ражда сериозни момчета и момичета. Някои казват, че ни е излязла златна, но аз се надявам от нея да излязат златни спортисти. Надявам се до една година да имаме и хотел до залата, да водят подготовка национални отбори и да се провеждат състезания на по-високо равнище. Знаем, че това ще бъдат сериозни разноски и не очакваме да печелим от залата. Надявам се обаче скоро да изравним резултата приходи-разходи. Общината закупи и мотополигона, и стрелбището, което е уверение, че ще продължим инвестициите в спорта”, коментира преди журналистите кметът на Самоков Ангел Николов.

Президентът на баскетболния Рилски спортист Петър Георгиев пък изрази надеждата си скоро отборите му да участват дори в евротурнирите. „Ние като баскетболен клуб от 15 години се опитваме да правим баскетбол. Не по-малко от 250 човека тренират при нас. Надяваме се на съществена роля в нашето първенство, а дано да имаме и отбори в европейските купи. Печалбите от залата са по-скоро косвени. Ефектът от нея е многопосочен. Отборите ни веднага след откриването се местят в залата. Трябват допълнителни начини за финансиране. Трябва повече хора да се обърнат с лице към спорта, но ние мислим за отбори, които да конкурират ЛукОйл. Трябват поне пет отбора като ЛукОйл в България”, сподели Георгиев.

Арена Самоков може да приюти и македонския национален тим за подготовка в близките месеци, но това подлежи на преговори.