До 36 заплати на човек заради затварянето на Цигарената
До 36 заплати на човек заради затварянето на Цигарената / netinfo
До 1, 8 заплати на година стаж в “Булгартабак”, но не повече от 36 общо, ще получат 300-тата работници от “Цигарена фабрика Пловдив” като компенсация за затварянето на предприятието, което най-вероятно ще се продава на фондовата борса, но без марките. Това предвижда подписано късно снощи споразумение между синдикатите и холдинга, съобщи пред Дарик лидерът на КНСБ Никола Миленков. Обезщетенията трябва да бъдат изплатени в 60-дневен срок от откриването на процедура за приватизация.

Повечето от работещите в Пловдив ще вземат тавана, което означава около 30– 33 хиляди лева накуп. При изплащането на обезщетенията ще се гледа последният непрекъснат стаж в системата на “Булгартабак”. Това означава, че ако дългогодишен работник е напуснал преди 2 години и после отново се е върнал на работа в Цигарената през 2007 –а , ще получи само 2 заплати. Същите условия важат и за старозагорската фабрика, която също се затваря.

Постигнатото споразумение за обезщетенията е компромис между исканията на синдикатите за 3 заплати и първоначалното предложение на холдинга за 1,5, но е по-добро от предвидения в колективния трудов договор таван от 23 заплати, коментираха от КНСБ.