Строител пострада, заради паднала стена в Търговище
Строител пострада, заради паднала стена в Търговище / netinfo

Стена на строеж се срути днес в резултат на силния вятър и на технологически причини, които в момента се уточняват, информираха от Областната инспекция по труда. При инцидента е пострадал строител-арматурист, намиращ се на мястото. Той е настанен в местната болница със спукан прешлен в областта на кръста. Състоянието му не е тежко, контактен е.

Сградата в строеж се намира от дясно на магазина на фирма “Мебел стил”. Била е на кота нула с издигната стена около 4м. Именно тя е поддала на вятъра и се е срутила, удряйки в гръб работника. По информация на инспекцията, възложител на обекта е “Тръст Строй Инвестмънт”, изпълнител е “Ниан” ЕООД, а пострадалият мъж е работел за назначената фирма подизпълнител. Според работодателят той имал трудов договор, но представянето му пред трудовите инспектори предстои. Всяка от фирмите е получила призовки да предостави цялостна документация за изясняване на случая.

От вчера Областната инспекция по труда в Търговище осъществява засилен контрол на строителните обекти, във връзка с безопасността на работниците. Причина за това са зачестилите злополуки в страната на обекти, на които се извършват строително-монтажни дейности. Проверките на инспекцията са насочени към строежи, където има работа на височина и опасност от падащи предмети, както и на такива, където се извършват изкопни работи.

За последните 4 години в Търговище са станали 20 трудови злополуки в отрасъл строителство.