М. Керемедчиев: Няма опасност Сърбия да въведе визов режим за българи
М. Керемедчиев: Няма опасност Сърбия да въведе визов режим за българи / netinfo

Няма опасност Сърбия да въведе визов режим за българските граждани. Това каза в предаването „Седмицата” по Дарик радио заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Той добави, че Сърбия не може да въведе визи за българи, тъй като е сключила споразумение с ЕС за облекчен визов режим, а България е част от Съюза. Заместник-министърът на външните работи каза още, че има наплив за български визи от косовари, които минават през страната предимно транзит.

Ето какво още каза зам.-министър Керемедчиев за Дарик:

Колко се чака за българска виза за обучение?

Чака се месец, това е нормалният период, защото това е виза тип „Д”, т.е. дългосрочна виза. Всички визи „Д” се съгласуват и се взема становище не само от Министерство на вътрешните работи, но и от съответните служби, а сега вече и от ДАНС.

Няма облекчен режим за граждани, които са от български произход, които нямат обаче, българско гражданство?

Всички те се проверяват, да не са издирвани, да нямат някакви прегрешения. Проверяваме всички, които кандидатстват за дългосрочни визи. Тези, които кандидатстват за краткосрочни визи също се проверяват, но там има повече наблюдателен режим на службите. Те наблюдават процеса, докато при дългосрочните визи се вземат становища по тези визи.

На въпрос дали ще имаме визи за Косово, Керемедчиев каза, че вече имаме инсталирано гише, от което ще издаваме визи за Косово в края на следващия месец. По думите му, Косово няма да въведат визи за българите, защото в момента разговарят с Европейския съюз по този въпрос.
“Ние ще имаме консулска служба към нашето посолство в Прищина, където ще се издават визи”, допълни Керемедчиев.
За визите за САЩ все още не отговаряме на определените критерии, но няма да спрем да преговаряме, категоричен бе той.

Цялото интервю със заместник външния министър Милен Керемедчиев четете ТУК