Керемедчиев: Няма опасност Сърбия да въведе визов режим за българи
Керемедчиев: Няма опасност Сърбия да въведе визов режим за българи / netinfo
Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "Седмицата" на "Дарик" радио.

Има ли сигнали Сърбия да въведе визи за България?

Сърбия не може да въведе визи за България, тъй като е подписала споразумение с Европейския съюз за облекчен режим за издаване на визи, тоест всички граждани на Европейския съюз пътуват за Сърбия без визи, а всички сръбски граждани пътуват за Европейския съюз по облекчен режим, тоест с визи, които струват 35 евро и се издават по облекчен режим.

Няма никакви сигнали за денонсиране на тези договорки заради Косово?

Абсолютно по никакъв начин. Мога само да припомня, че Украйна, когато подписа споразумение с Европейския съюз, тогава не освободи от визи българските и румънските граждани. Тогава Европейската комисия реагира изключително рязко и остро към Украйна, натиснаха ги, и украинците наистина в последващ етап отмениха визите за румънски и български граждани. Тоест ако Сърбия предприеме такъв акт, Европейската комисия ще реагира по същия начин, както реагира и спрямо Украйна.

Тоест - а те въведат на българите, цяла Европа ще въведе на Сърбия, редица европейски страни. . .

Целият Европейски съюз ще реагира. . .

. . . визов режим?

. . . ще реагира изключително адекватно и рязко. Имаме, казах, такъв пример с Украйна.

А ние сега се готвим да инсталираме онлайн визов център в Белград?

Така е. Той вече работи, както знаете, в Москва. . .

В Москва.

. . . от 14 март. Така че. . . от началото на април го въвеждаме в Санкт Петербург и Одеса и, както вие казахте - и в Белград.

Защо Белград, а не другаде?

Това, което искахме да постигнем, е първо да го инсталираме в градове, където има голям наплив от кандидати за визи и голям брой издадени визи, а Белград е едно от местата. Имаме близо 80 000 визи, които се издават годишно в Белград. Това номер едно. Второ, искахме да го инсталираме в държави, които имат над средното ниво на компютърна грамотност. И след като направихме съответните проучвания, Русия, страните от ОНД и Сърбия излязоха като, така, най-добре подготвени в интернет пространството, бих казал.

Визи за Косово ще има ли и ние съответно ще трябва ли да вадим визи, когато ходим в Косово?

Вече имаме инсталирано гише, в което ще издаваме визи в началото. . . извинявайте, в края на следващия месец.

А косоварите на българите ще въведат ли?

Не, няма да въведат визи. Те ще. . . те в момента преговарят с Европейския съюз относно визовите режими. Но ние ще имаме, тоест ние ще имаме консулска служба към нашето посолство в Прищина, вече имаме обучен консул, който получи своето удостоверение преди два дни, той е готов до края на април да отиде и да започне да издава визи.

А един косовар, ако досега искаше да дойде в България, какво трябваше да направи?

Кандидатстваха в Скопие. По този начин се затрудняваше много работата на нашата мисия в Скопие. В момента. . .

Има ли наплив от Косово за България?

Има наплив, има наплив, и то най-вече за транзитни визи, не толкова косовари искат да дойдат в България, колкото те преминават транзит и търгуват с Турция. Косово търгува с Турция повече, отколкото с България.

Обаче числа сигурно не помните. Имате ли. . .

Те в момента са обвити от гледна точка на издадените визи в Скопие, така че тези. . .

Не може да се каже колко. . .

. . . косовски визи са скрити. . .

. . . от тях са косоварски.

. . . са скрити в общия брой визи. Но ние издаваме близо 50 000 визи в Скопие, така че очаквам около 5000 до 10 000 визи да бъдат от Косово.

Като говорим за Косово, как гледате на този анализ, който беше обявен от икономическото министерство постфактом, след признаването, че България ще загуби една трета милиард евро от признаването? Не е ли логично да се прави анализът предварително? Вие във външно министерство тези сметки имахте ли ги? Да ги дадете на правителството и да кажете - ей, при такива загуби давай да не признаваме.

Този анализ трябваше да бъде направен от Министерството на икономиката. И тук може би ще трябва да говоря като икономист повече, отколкото като заместник-министър на външните работи. Аз смятам, че това е черният вариант, т.е. Министерството на икономиката дава добрия и лошия вариант. Това е лошият вариант и той може би се наби повече в съзнанието на българина, отколкото добрият вариант, че не би имало тежки последици. И в момента междувпрочем няма сигнали за някакви злонамерени действия от страна на сръбски граждани или даже на техния бизнес към българския. Знаете, че ние отворихме веднага горещи линии в нашето посолство в Белград и нашето генерално консулство в Ниш. Те работят 24 часа. Аз получавам ежедневно информация относно такива обаждания. В момента са само обаждания от български граждани, които се притесняват, преди да тръгнат за Сърбия, дали нещо би им се случило.

Нито един не е звъннал. . .

За момента. . .

. . . Спря ме граничарят, мъчи ме.

Нищо по-тежко и по-лошо от това, което е било досега. И преди, знаете, е имало проблеми със. . .

Ами, да, ако не те спрат. . .

. . . полицаи. . .

. . . два пъти полицаи да те глобят. . .

Да.

. . . и без причина в Сърбия, няма. . .

Да, вървеше един такъв виц. Спират български гражданин, казват защо мина на червено, той казва ама няма светофар. И полицаят казва ами, ще сложим. Ама ти сега тук, нали, плати си глобата. Така че това са шеги, които си вървят от години наред, т.е. няма утежняване на ситуацията в момента.

Колко се чака за българска виза за обучение? В края на миналата седмица на форум българи от Албания, Косово, Западните покрайнини, Македония, Молдова, Украйна протестираха, албански студенти чакали по три месеца за виза за обучение.

Чака се месец. Това е нормалният период, защото това е виза тип Д, т.е. дългосрочна виза. Всички визи Д се съгласуват и се взема становище не само от Министерството на вътрешните работи, но и от съответните служби. А сега вече и от ДАНС. Така че това е една съгласувателна процедура, която. . .

Тоест няма облекчен режим. . .

. . . отнема време.

. . . за българските, от български произход хора, които нямат гражданство.

Всички те се. . .

Минават по общ ред.

. . . проверяват, всички те се проверяват, защото. . .

Какво им проверява ДАНС?

А това. . .

Да не е, да не е бандит. . .

Да не е издирван, да не. . .

. . . студентът.

Точно така, да не е издирван, да не е имал някакви прегрешения. . .

Защо студентите проверяваме, а. . .

. . .в миналото. . .

. . .туристите не проверяваме?

Проверяваме всички, които кандидатстват за дългосрочни визи. Тези, които кандидатстват за краткосрочни визи, също се проверяват, но там има повече наблюдателен режим на службите, т.е. те наблюдават процеса, докато при дългосрочните визи вземат становища по тези визи.

Колко електронни визи са издадени от 9 март ли отворихте в Москва. . .

14 март всъщност. . .

На 14-и тръгна.

. . . започна, да, тръгна. . .

Така.

. . . тръгна системата.

Значи, малко повече от две седмици.

Двеста. . .

Колко визи са издадени?

Двеста визи. Двеста визи са издадени. . .

Е това не е ли малко?

. . .по електронен начин. Това е началото, първо. И второ, това, това е алтернатива. Ние даваме възможност за различни видове визи да бъдат издавани по различен начин. Освен това в момента е може би най-ниският сезон, между зимния период и летния, т.е. в момента броят на издадени визи в нашите консулства е най-нисък.

Я всъщност да го обясним, какво е това електронна виза?

Електронната виза работи по следния начин. Кандидат за виза - в момента само обаче организирани туристи, тъй като това е пилотен проект, в края на годината ще бъде всеки гражданин - влиза в сайта на Министерството на външните работи. В този сайт има една икона, която той, като я натисне, на нея пише е-виза, електронна виза, когато той я натисне, в края на годината, когато започне да работи вече този проект изцяло, излиза списък на всички наши консулски служби. Той избира тази, която най. . .

Избира Москва.

. . .отговаря, да, на неговото местопребиваване. И влизайки вече във, зареждайки страницата на този сайт в Москва, той всъщност влиза в апликационната форма. Апликационната форма за кандидатстване за българска виза всъщност е, се състои от 49 въпроса, но тя не е измислена от нас, това е единната апликационна форма за страните-членки на Европейския съюз. Той попълва всички тези въпроси онлайн, атачва, т.е. прилага сканирана своя снимка и като натисне бутона send, цялата тази информация отива вече в нашето консулство, влиза в нашата система за визов контрол, консулът проверява лицето, преди още то да е дошло, и отново онлайн му дава дата и час, на която лицето да дойде вече с оригиналния паспорт, ако има покани и други документи в хартиен носител, да ги донесе. . .

А иначе той ги атачва във. . .

В началото той дава само информация за тях. Но когато дойде вече за визата, той тогава трябва да носи, ако има примерно покана. . .

Тоест тя, визата, му е готова?

Визата вече е готова.

И само го. . .

Консулът само проверява дали. . .

Проверява всичко и става много по-бързо и без разкарване.

По този начин едно отиване се премахва. Досега как беше? Той отива първоначално. . .

То това е по-модерно от това, което тук в София се вадят визи на уж напреднали държави.

Изключително е модерно. Не само това, ние имаме в момента запитване от нашите естонски колеги. Консулката на Естония дойде при мен преди два дена, имаме и нота, в която до две седмици идват техни компютърни специалисти. . .

Да ги обучаваме.

. . . за да ги обучаваме и да им дадем информация.

Кой се сети за това, господине, аз просто не мога да повярвам. От години водя това предаване и рядко такива напредничави неща се въвеждат в България.

Това беше, признавам си, че това беше идея на министър Калфин и моя. Седнахме, когато той ми връчи този ресор, каза - аз искам две неща - да махнем опашките пред нашите консулства и да облекчим, доколкото може в законови рамки. . .

В кои други европейски държави го има това?

В момента Германия го има за определени техни консулства и Великобритания го има, но не изцяло. Ние ще бъдем първата държава, която имаме изцяло.

Тоест сто процента всички държави, които гражданите трябва да имат виза за България, ще могат да го правят по този електронен път.

Ще могат от края на годината. В момента. . .

То това е и удобно, ако трябва да пътуваш в друга държава, понеже ние нямаме консулства навсякъде. . .

Изключително е удобно. Изключително удобно е, защото още един път казвам, премахва се първото отиване в консулството. Но ще продължа още малко да се похваля, ако ми позволите. Получихме покана от Европейската комисия в работна група шенгенско сътрудничество да изнесем лекция относно това как сме направили тази система и да споделим нашия опит, т.е. другите държави проявяват изключителен интерес към това, което ние сме направили.

А ще се събират ли биометрични данни пак по този електронен път?

В момента биометричните данни се събират отново пилотно. . .

В Северна Африка и Йордания.

. . . в Северна Африка и Йордания. Тази година ние ще започнем да събираме биометрични данни и в Грузия, Армения, Азербайджан и Казахстан. Отново и разбира се, в Косово, както ви казах. Задължението за събиране на биометрични данни задължително става от 2012 г., т.е. нека тук да подчертаем...

За целия Европейски съюз.

Целия Европейски съюз. Нека тук да подчертая, защото четох няколко статии, че едва ли не биометричните данни ще убият тази година туризма към България. Нека да е ясно на всички наши слушатели, че България ще въведе задължително събиране на биометрични данни от 2012 г., вече. . .

Хубаво, ще го убие тогава туризма 2012 г., а защо се мисли, че ще го убие? Аз като бях. . . Вие бяхте консул в Дубай, нали?

Да, бях консул.

Като бях в Дубай на летището минаваш и ти снимат зеницата на окото. . .

Точно така.

. . . без да им убива това туризма.

Аз мисля, че няма да убие бизнеса. Просто това е една процедура, която малко ще го затрудни. Защото представете си, 197 хиляди руснаци, които трябва да минат през нашето консулство, за да оставят своите отпечатъци. Това ще затрудни все пак нашата работа, но ние сме предприели отново стъпки. Направихме изчисления, че 20 хиляди визи се обслужват на едно биометрично гише, т.е. ние в Москва трябва да имаме 10 такива гишета, за да може да нямаме. . .

А не може ли тук на летището да им взимаме данни?

Това не се разрешава от Европейския съюз. Събиране на данни на летището не може да стане. Може да стане предварително и може само да се сверяват данните на летището.

При нас няма да е нищо по-различно от това, което ще бъде в останалите европейски държави.

Абсолютно по никакъв начин ние няма да ги затрудним.

А докъде сме с Шенген?

Работим изключително усилено. Има две работни групи, които са. . .

Т.е. кога България ще бие шенгенски визи, респективно ще се движим в шенгенското пространство абсолютно свободно, както правят останалите граждани на Европейския съюз в Шенген?

От 1 март 2011 г. България и Румъния дадоха индикация на Европейската комисия, че ще бъдат готови.

А кога отиваме без виза в Щатите?

Това също е един интересен въпрос. .

Вие прогнозирате 2010 г. в интервю в "Стандарт" преди две седмици.

Това малко излезе извън контекста, това заглавие, но. . .

Е, ние тамън се зарадвахме и. . .

Не, не, не. Аз не отричам датата, аз казах, че до няколко години това ще стане. Основната пречка, която е пред България, е големият брой, по-големият брой откази, които се получават за американски. . .

На колко процента сме ние?

. . . визи. Ние сме в момента на 14 процента. . .

А трябва да са на 10. . .

Трябва да са. . .

. . . под 10.

. . . трябва да са на 10. Това е единственият и най-важен критерий, който ни спира в момента да водим двустранни преговори. Но Румъния има 30 процента, Полша имат 20 процента отказ от визи на техни граждани, така че ние сме много близо до бариерата. Затова аз прогнозирах, че до няколко години, до две, максимум три, т.е. до влизането ни в Шенген, ние ще можем да пътуваме и безвизово до Съединените щати.

Ще води ли България сепаративни преговори от водените от Европейския съюз с американците, както Чехия направи? Там впрочем 6 процента били отказите на визи. . .

Точно така.

. . . и така те имат право да. . .

Точно така.

. . . да отпаднат визите. И се разбраха с Щатите под гневния поглед на общата европейска политика. Българите какво ще направим - участваме в общия отбор или?

Ние ще участваме в общия отбор, от една страна. Но Европейската комисия също. . .

Е, то в един отбор с румънците, значи, ако трябва да чакаме румънците да паднат и те под десет, по-добре и ние като чехите.

Ние не можем да водим все още едностранни преговори, тоест двустранни, извинявайте, преговори със Съединените щати, тъй като не отговаряме на някои от критериите. Но ние можем да водим общи преговори, които не се забраняват от Европейската комисия. Тоест ние можем да отидем на двустранно ниво и да говорим по тези въпроси. Аз на 14 април пътувам за Съединените щати и една от темите, които ще говоря, ще бъде визовият режим. Така че ние няма да спрем да преговаряме със Съединените щати, но за конкретика в момента не можем да говорим докато не спазваме критериите.

С колко държави България има визов режим?

България има точно толкова. . . с толкова държави, колкото всичките страни - членки на Европейския съюз, тоест ние нямаме различия с другите държави от Европейския съюз. На които държави от Европейския съюз има наложени визи, и България е наложила визи. И обратно, на които е освободила, и при нас са с освободени. Но държавите са 42.

С визов режим.

С визов режим.

Всички други се пътуват свободно.

Всички други пътуват безвизово, да.

А колко отпаднаха визови режими благодарение на влизането в Европейския съюз?

Отпаднаха визови режими, да кажем, за. . .

Порядъците.

Ами. . .

Десетки, стотици?

Не, не са десетки, единици са, единици са. И най-вече това са страните на Латинска Америка. Много от латиноамериканските държави пътуват безвизово за Европейския съюз и съответно и за България.