Правителството оцеля, Станишев ще сменя министри
Правителството оцеля, Станишев ще сменя министри / снимки: Sofia Photo Agency
Правителството оцеля и след петия вот на недоверие, който опозицията поиска заради обвързването на кабинета с организираната престъпност. 117 отхвърлиха вота заедно с двама независими депутати, „за” гласуваха 82-ма. Всичките 35-ма народни представители на коалиционния партньор НДСВ се въздържаха. Премиерът Сергей Станишев не прие поведението на жълтите и обяви, че е готов веднага да започне обсъждането на структурни и персонални промени в с коалиционните си партньори.

Станишев обяви, че няма да позволи правителството и партията му да станат заложници на клатенето на коалицията: „Аз лично ще инициирам в коалицията сериозен разговор и за приоритетите, и за политиката, която се води, и за структурни и персонални промени в състава на Министерския съвет, защото трябва ясна политическа линия, трябва ясна парламентарна подкрепа, а не куцайки да изкараме до края на мандата”.

Премиерът благодари на ДПС, че е лоялен предсказуем партньор, дори биткаджия, когато се наложи, и разкритикува НДСВ. „Няма да избягам от моята отговорност и пред НДСВ, въпреки двусмисленото гласуване днес, защото заедно извършихме много за страната. И не мисля, че формата, която намерихте за показване на своята идентичност е най-добрата, защото това, което се случва ще бъде използвано не във ваша полза, а срещу вас от медиите. Когато има проблем в коалицията той трябва да се поставя в коалицията”, коментира Станишев.

Премиерът констатира, че проблемите в МВР са трупани отдавна, но сегашните скандали са плод на политически сценарий: „И трябваше да се отклони вниманието, трябваше да затънем в скандали, истински, полуистински,
Правителството оцеля, Станишев ще сменя министри
netinfo
измислени, раздути, за да може обществото да потъне в една в клоака от компромати истини, полуистини и откровени лъжи, които се изговориха и вчера в парламентарния дебат, за да се разклати и управлението, и стабилността на държавата.”

По неофициална информация на Дарик разговорите за рокадите в кабинета започват още тази вечер. Възможна е промяна в коалиционната формула 3-5-8, както и ротация на министерствата между трите партии в управлението.

Чуйте в прикачения звуков файл коментара на Станишев след вота.