8 млн. лева за затварянето на Цигарената, съдбата й ясна на 24 юни
8 млн. лева за затварянето на Цигарената, съдбата й ясна на 24 юни / netinfo
Договорите на 300 работници от “Цигарена фабрика Пловдив” ще бъдат прекратени днес, а предприятието - затворено. Това става с решение на Управителния и Надзорния съвети на “Булгартабак холдинг”, според което производството на всички български марки ще бъде прехвърлено във фабриките в Благоевград и София. Според подписаното от синдикатите, холдинга и министъра на икономиката Петър Димитров споразумение, до 3 юни затворените предприятия в Пловдив и Стара Загора трябва да бъдат обявени за продажба. Работниците им ще получат по 1,8 заплати за всяка прослужена година в системата на холдинга.

Пловдивската Цигарена фабрика работи на две смени до последно и днес, в неделя, за да изпълни вече поетите поръчки. Във фирмата през уикенда бе и екип на Балканска консултантска компания, който подготвя информационния меморандум за продажбата. До края на май той трябва да бъде представен на фондовата борса. За пръв път от години предприятието под тепетата е на загуба  - 1,5 млн. лева за първото тримесечие на годината.

Дали Цигарената фабрика в Пловдив ще се ликвидира или приватизира, ще стане обаче окончателно ясно на 24 юни, когато е насрочено акционерното й събрание. Временното й засега затваряне ще струва 8 милиона, колкото са обезщетенията на персонала. Според изпълнителния директор Златомира Драганска, парите вече са в наличност във фонда за подпомагане преструктурирането на холдинга. Работниците обаче ще ги получат в срок до 2 месеца, и то при условие, че до 11 юни не са започнали друга работа. В Пловдив максималното обезщетение е 36 брутни заплати, а повечето служители ще вземат между 20000 и 30000 лева. /Какво казват съкратените работници - чуйте от анкетата на Христо Бъчваров в прикачения звуков файл № 1/

30 от съкратените – основно финансисти и технолози, ще бъдат преназвачени в Цигарената със срочни договори “до приватизацията”, каза изпълнителният директор на дружеството Златомира Драганска. Тя посочи, че целта е да се запази ядрото специалисти, които да имат готовност в рамките на седмица да “размразят” производството при наличие на купувач.

Машините на пловдивската фабрика няма да се местят и остават в халетата в очакване на нов собственик. Повечето работници са скептични за приватизацията, тъй като на 30 май лицензът за произвежданите в Пловдив марки се прекратява и дружеството ще се обяви за продажба само с лиценз за производство, но без марки. / Защо работниците са скептични за размразяване на производството - чуй в прикачения звуков файл №2/