Започва събарянето на опасни сгради в Централен
Започва събарянето на опасни сгради в Централен / netinfo
Поетапно събаряне на изоставени и саморазрушаващи се постройки в район “Централен” започва във вторник, съобщи районният кмет Райна Петрова.

1700 опасни сгради са преброили общинските специалисти само в центъра. Голяма част от тях, предимно в Стария град и около Понеделник пазара, се обитават от бездомници, а собствениците им не могат да бъдат издирени. Една от тези постройки, за която често се получават сигнали, се намира на ул. “Петко Славейков” 46. Тя е под наблюдение и има издадена заповед за нейното събаряне като много опасна, каза Райна Петрова. В момента старата къща е оградена с полицейски ленти и са поставени табели, предупреждаващи минувачите за опасността.

Със съдействието на полицията от кметството са започнали да предприемат мерки и срещу останалите сгради, чието състояние застрашава живота и здравето на пловдивчани. Вече е затворено бомбоубежището на ул. “Д-р Вълкович”, запечатано е бившето кино “Младост”, обезопасени са десетки постройки. Стара изгоряла постройка за продажба на дюнери на Сточна гара също предстои да бъде премахната.

Кметството пристъпва към събаряне и на няколко сгради, които са били незаконно построени в Хаджи Хасан махала. Според Райна Петрова там половината от постройките са извън закона и пречат, защото са построени върху общински терени и пътища. Тъй като хората там са ги обитавали без разрешение, кметството не се ангажира да ги осигури с други жилища, каза кметицата на “Централен”.