ЕК наблюдава Facebook заради правата на потребителите
ЕК наблюдава Facebook заради правата на потребителите / снимка: DarikNews

На 31 март ще има форум в Брюксел за защита на персоналните данни, която ще бъде последвана от среща на високо равнище на потребителите. Това съобщи еврокомисар Меглена Кунева в предаването “Дарик Кафе”. Тя допълни, че тогава ще бъдат публикувани резултатите от нейното проучване, както и в каква посока ще се развива защитата на лични данни от гледна точка на търговията, не само като граждански права.

 

Еврокомисарят по въпросите за защита на потребителите коментира последните събития в социалната интернет мрежа Facebook („Фейсбук”). Преди дни от компанията поискаха правата върху всички данни на техни потребители, закрили профилите си. Впоследствие, след много онлайн протести, ръководителят на Facebook Марк Цукерберг отмени това решение и засега правата над личните данни, коментари и снимки на членовете на мрежата си остават под техен контрол.

 

Facebook е много добра платформа и има много добри практики, но в интернет нещата се развиват светкавично и всяко законодателство остарява още с приемането му, заяви Меглена Кунева и допълни, че трябва да има модерни практики, саморегулация и най-вече много информирани потребители.

 

Цялото интервю с Меглена Кунева четете тук.