Български социалдемократи за два отделни вота, играе с БСП на изборите
Български социалдемократи за два отделни вота, играе с БСП на изборите / снимка: DarikNews

Партия Български социалдемократи (ПБС) е за два отделни избора – за български и Европейски парламент, заяви на пресконференция в Благоевград лидерът на политическата формация Георги Анастасов. Сливането на двата вота няма да доведе до повишена избирателна активност, а напротив, тъй като при вота за Европарламент активността традиционно е по-ниска, според Анастасов.

 

Председателят на ПБС заяви, че мнения по този въпрос ще бъдат събирани допълнително от всички структури на партията по места, а окончателната позиция ще бъде взета на национална конференция в края на март. На конференцията ще стане ясно и крайното решение на партията за формата за явяване на предстоящите парламентарни избори, каза още Георги Анастасов.Вариантите засега са три – самостоятелно участие в изборите, като всяка уважаваща себе си партия, преподписване и подновяване на

договора с БСП от 20 декември 2000 г., както и коалиране с десни формации, каквито настроения има сред членове на партията, обясни Георги Анастасов. По думите му най-вероятно ще се прибегне до варианта за обединение с БСП, каквото е становището на партийната централа.

 

Една от основните тези, включена в предизборната ни платформа, е борбата с "мутризираето" на политическия живот. Мутрите безспорно се ползват с голямо икономическо влияние, а ако се стигне дотам да вземат и политическата власт, това ще доведе до крайно негативни последствия за българския обществено-политически живот, коментира Анастасов.

 

Партия Български социалдемократи има 204 свои подразделения в страната. В Благоевградска област партийни структури на ПБС има във всички 14 общини с обща членска маса към 400 души. Общинското ръководство на партията в Благоевград е сред най-активните и най-стабилните ни в страната. Освен че имаме представител в Областната администрация – в лицето на заместник-областния управител Станойчо Манов, в региона традиционно разчитаме на 500-700 гласа в наша подкрепа, каза още Анастасов.

 

Той подчерта, че от Благоевградска област партията ще има своя кандидатура в парламентарната надпревара. На пресконференцията присъстваха още областният председател на ПБС Васил Стойчев и заместникът му – народният изпълнител Георги Гоцев.