Борисов: Не броя снегорините, а гледам какво е изчистено
Борисов: Не броя снегорините, а гледам какво е изчистено / снимка: Sofia Photo Agency

Концесионерът по чистотата в София е почиствал през цялата нощ улиците и от началото на снеговалежа до сега пътните артерии, по които минава градският транспорт, са били обработени седем пъти. Това съобщиха от Столичния инспекторат, като припомнят, че почистването на тротоарите е задължение на гражданите и фирмите, пред чиито имоти се намират.

След началото на снеговалежа фирмите на концесионера по чистота са започнали олужаване и машинно метене на улиците, съобщават от общината. През нощта са почиствани от снега улиците с масов градски транспорт в селата Бистрица, Пасарел, Железница, Герман, Кокаляне, Лозен, Казичане, Кривина, в район „Овча купел” - кв.  „Горна баня”.

Частично са опесъчени и някои обществено значими улици. Обработвана е Южната дъга на столицата – от разклона за „Милево ханче” до разклона за Герман, а също и участъкът на Самоковско шосе – от Караулката на Горубляне до село Кокаляне.

Снегопочистването се затруднява от силния снеговалеж, придружен от снегонавяване, а също и от изключително големия брой паркирани автомобили по уличните платна.

Преди обед кметът на София Бойко Борисов обяви, че по-голямата част от булевардите и големите улици са изчистени от снега, но заради навяванията ситуацията е много тежка. Борисов увери, че всичката налична техника е по улиците и почиства, а дейността на концесионера по честотата се следи денонощно.

Борисов добави: „Страната е блокирана изцяло, София е до асфалт – градски транспорт, основни булеварди. При този сняг просто няма сила, която да изчисти изведнъж, да издуха снега. Виждате, че работим много активно, не броя снегорините, а гледам какво е изчистено. И аз, и колежката Веска Георгиева от инспектората, и всички инспектори цяла нощ сме наблюдавали снегопочистването. Беше страхотна виелица и в тази виелица сутринта имахме готовност и по никакъв начин нито градският транспорт, нито основните пътни артерии са блокирани. Всичко, което по график е заложено, се чисти в момента или е изчистено. Говорих с метеоролозите, до довечера ще продължи да вали, надявам се след това вече да изчистим всичко”.