26 души оправдани след задържането им при протестите пред НС
26 души оправдани след задържането им при протестите пред НС / Sofia Photo Agency

Само едно лице от 148-те души, задържани при протестите пред парламента над 14 януари, е стояло пет дни в ареста, образувано е едно досъдебно производство за притежание на наркотици и едно за самоделно направено взривно устройство. Това съобщи вътрешният министър Михаил Миков по време на парламентарния контрол на въпрос на депутата от ДСБ Атанас Атанасов. Полицията още търсела лицата, ранили 14-те полицаи при сблъсъците.

 

„Съставени са 97 акта по Указа за борба с дребното хулиганство, като от тях на 52 от нарушителите на обществения ред е наложено наказание „глоба”, едно лице е задържано за срок от пет дни, като мярка по същия указ, едно лице е заловено с наркотици и на 26 лица от тези 148 са издадени оправдателни присъди. Не бих приел констатацията, че неосъждането означава невинност. Процесуално-следствените действия и бързото производство беше значително затруднено от сложността на доказване. Много често лицата, които са извършили определени противообществени прояви, ги извършват в съучастие или в група, тълпа, видяхте както стана пред НС, което силно затруднява доказването в рамките на производството”,  каза Миков в пленарната зала.

 

„Фактът, че само едно лице от всички задържани, е получило наказание „задържане” в поделенията на МВР, е показателен. Отделно това, че 26 лица са оправдани. Вие може тук да споделяте всякакви съмнения, но тези хора имат основание и право утре да съдят България и по вътрешното законодателство, и пред международните институции”, каза от своя страна Атанасов.