Олимпи Кътев: НДСВ не бави поправките в Закона за конфликт на интереси
Олимпи Кътев: НДСВ не бави поправките в Закона за конфликт на интереси / снимка: Sofia Photo Agency

Промените в Закона за конфликт на интереси за пореден път днес не бяха внесени след  като работната група още в сряда обеща да го направи. Причината е, че от НДСВ отказват да подпишат проекта, обясниха от левицата.

 

Според социалистите бойкотът е заради това, че се предвижда създаването на парламентарна комисия, която да разследва случаите на конфликт на интереси. От НДСВ обаче не смятат, че това се налага. В момента има подкомисия, оглавявана от цариста Олимпи Кътев и ако бъде прието предложението, тя ще бъде лишена от смисъл.

 

Ето какво обясни депутатът от НДСВ за позицията на партията:

 

Причината и проблемът не са в НДСВ. В работната група не беше поканен член от НДСВ, чак вчера бяхме уведомени и се поиска нашето становище по техните предложения. Причина за закъснение от НДСВ няма. Не бива да се правят, разбира се, промени в начина на контрол, особено в Народното събрание – подкомисията, която беше създадена, защото тя беше създадена на принципа на паритета. Продължаваме да считаме, че трябва да бъде малка компактна подкомисия. Не свързвайте личността Олимпи Кътев с подкомисията. Никога не е късно и да си подам оставката или да бъда сменен. Пък ако се вслушат в нашите предложения, още днес може да бъде подписан и от нас, ако решат. Ако не решат, могат да си го внесат и самостоятелно.

 

Без подписа на НДСВ, ако изберат този вариант, вие няма да го подкрепите в пленарна зала?

 

Логично е.

 

От левицата отрекоха да не са канили представител на царистите в работната група. Социалистите обясниха, че са провеждали няколко пъти разговори с председателя на НДСВ в парламента Пламен Моллов, но едва на последната среща е присъствала министърката по европейските въпроси Гергана Паси. От БСП коментираха, че ще изчакат до понеделник с внасянето на проекта.