Цветанов: Промяна на процентната бариера за влизане в парламента е нелогична
Цветанов: Промяна на процентната бариера за влизане в парламента е нелогична / Sofia Photo Agency

Като доста нелогични определи идеите за снижаване на процентната бариера за влизане на политически партии в Народното събрание председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него законодателните разпоредби трябва да се приемат в началото на мандата на всеки един нов парламент.

 

Според Цветан Цветанов промяната се корени в прилагането на политически сценарий без да се знае точно защо и какво налага да бъде направена тя. Работещата в момента 4 процента бариера ще даде и по-голяма възможност за стабилност на следващия парламент, каза още той.

 

„Не бих искал да си представям как ще изглежда следващият парламент, ако имаме ниска процентна бариера и в следващия парламент влязат 15 или 20 партии. За това смятам, че е по-добре партиите да акцентираме върху партийната работа за функционирането на реален партиен живот в политическите централи, да концертираме нашите усилия не в даване на оценка на това правителство”, уточни Цветанов.

 

Според председателя на ГЕРБ, ако партията получи подкрепата за пълно мнозинство в следващия парламент, съставеният самостоятелен кабинет ще носи цялата политическа отговорност за управлението. “Ако ПП ГЕРБ влезе и не получи пълната подкрепа на българското общество за самостоятелен кабинет, евентуални потенциални партньори са сестринските партии от ЕНП”, беше категоричен председателят на партията. ГЕРБ няма да участва на каквато и да било цена в кабинет съвместно със сегашното правителство, допълни Цветанов.

 

Днес той беше в Плевен, където присъства на откриването на приемна на евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева.