Босът на водната топка: Общините трябва да се активизират, без басейни загиваме
Босът на водната топка: Общините трябва да се активизират, без басейни загиваме / Българска федерация по водна топка
„За съжаление състоянието на водната топка не е такова каквото ни се иска и каквото е било”, казва президентът на българската федерация в този спорт Данаил Димов. Страната ни е два пъти участник на Олимпийски игри – в Мюнхен и в Москва, а в момента за водна топка се говори изключително рядко.

„Факт и се дължи на трудните години, през които минахме. Водната топка и плуването са е скъп спорт, т.е. те са свързани със скъпи за издръжка съоръжения. Имаше години, когато в София нямаше нито един басейн и това се отрази пагубно на нашия спорт. Сега се опитваме да съживяваме нещата, но за да съществуваме трябва басейни. Ако не се захванем с ремонтирането им няма да стигнем до никъде. Пътят е както навсякъде -тази база се поддържа от общините”, коментира още за Гонг Данаил Димов.

„Много е спешно общините да започнат да отделят средства и да осигурят достъп на децата. Не се полагат грижи и в училищата, тези басейни не работят. Ако ние не стигнем до мисълта, че е необходимо да отделяме средства за здравето на нашите деца, няма да постигнем нищо.Знам за едно изключение – Варна, където възстановиха басейна. Всъщност и в Пазарджик също, където ДАМС отпусна пари, но не се сещам за други. Общините трябва да се активизират”, продължава Димов.

„Наскоро София бе домакин на годишна среща на Техническия комитет на централата по водна топка. Изложихме на местна почва какви са нашите проблеми. Обсъдиха се известни промени в правилата, които целят да направят спорта ни още по-атрактивен и искахме да стигнем до специална програма за подпомагане на спорта в малки държави като България. Работим в толкова трудни условия, така че първата ни цел е да запазим каквото имаме. Да задържим басейна в София работещ. Да развиваме спорта сред децата, които да получат добри условия за подготовка”, завърши босът на водната топка у нас Данаил Димов.