Обилен снеговалеж блокира страната, Ловеч и Вършец бедстват
Обилен снеговалеж блокира страната, Ловеч и Вършец бедстват / снимкa: Sofia Photo Agency

Обилният снеговалеж в цялата страна затвори основни пътни артерии, много училища останаха недостъпни за учениците, а през „Пирогов” от сутринта до обяд преминаха за преглед 180 души. Четири лавини паднаха на прохода Петрохан, който остава затворен. Над 1500 машини чистят пътищата в страната. Това заяви директорът на Националната агенция „Пътна инфраструктура” Янко Янков при посещението на премиера Сергей Станишев на пътен възел край радомирското Старо село. Янков очаква да се усложни обстановката в Североизточна България. Имаме готовност да пренасочим още техника, обяви Янков.

 

Много машини чистят, но пътят няма да бъде освободен тази вечер, заяви Янков. Силен вятър над 120 км има в района между Сливен и петолъчката, съобщи още пътният шеф. Участъкът е заледен и има много обърнати автомобили. Янков настоя да се помисли и за промени в закона, защото много водачи не слагат вериги. Сергей Станишев заяви, че се чисти над 20 000 км пътна мрежа. По думите му ситуацията в страната е по-трудна, отколкото в други държави, при които като падне 5 см сняг, се обявява бедствено положение.

 

Преписка за установяване причините, поради които пътищата по направление Асеновград, Карлово, Хисар и Автомагистрала „Тракия” не са почистени, обработени и опясъчени, е образувала Окръжна прокуратура. Разпореждане за това е дал пловдивският апелативен прокурор  Росен Димов. Той е възложил и проверка на секторите „Икономическа полиция” и ”Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР –Пловдив, която да установи  кои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, с което са поставили комуникационната мрежа и гражданите в критична ситуация.   

 

Два пъти през тази нощ ще бъдат обработени пътните платна на улиците, по които се движи масовият градски транспорт в София, както и улиците с обществена значимост, съобщи пресцентърът на Столичната община. Всички пътища в града са проходими при зимни условия. Проходим е и пътят за хижа "Алеко".

 

От Столичната община напомнят на шофьорите да се движат със скорост, съобразена със зимните условия, тъй като се очакват температури от минус 10 градуса и навявания. Инспекторите от Столичния инспекторат са съставили глоби за над 6000 лв. за непочистени тротоари и прилежащи части през днешния ден. Проверките продължават и утре.

   

Всички хора от закъсалите автомобили по пътя МонтанаЛом са евакуирани, съобщи директорът на "Гражданска защита" в Монтана Николай Пенчев. Той заяви, че никой няма да нощува в колата си по засипаното с преспи шосе. Повечето автомобили са изтеглени с техника на "Гражданска защита" и на общините. Някои коли са изоставени по трасето, но пътниците от тях са евакуирани с верижни машини. Пътят Монтана – Лом остава затворен, разчистването му ще продължи и през нощта, обяви г-н Пенчев.

 

 

През последните три часа е възстановено електрозахранването в 35 селища в област Монтана. Без ток към този момент са само пет села в региона, съобщиха от "Гражданска защита". Заради снежната буря и навятите преспи няма достъп до три села от областта. Болните от тях се извозват до болницата в Монтана с моторна верижна шейна на "Гражданска защита", която преминава над преспите.

 

Затворен е пътят от Монтана и Берковица за София през прохода Петрохан, където през деня паднаха няколко лавини и част от шосето бе затрупано.

 

Бедствено положение на територията на община Ловеч обяви кметът Минчо Казанджиев. Причините са повсеместните обилни снеговалежи и снегонавявания на територията на общината и на улиците в града, които застрашават сигурността на населението и създават непосредствена опасност при придвижване на хора и МПС. Възникнали са аварии на ел. проводи в Йоглав, Деветаки, Дойренци, Осъм и Ловеч, останали са без ток осем населени места, изключени са от напрежение 21 трафопоста в Ловеч, затруднено е водоподаване в населените места без ток. Има големи затруднения в снабдяването на населението с основни стоки и услуги.

 

Със заповед на кмета са предприети мерки за справяне с бедствената ситуация - да се ограничи движението на територията на общината; да се предупреди населението във всички населени места на общината за възникналата опасност от възпрепятстване на движението по пътищата, опасността от катастрофи, измръзвания, опасност от нещастни случаи. Почистването на тротоарите и подстъпите към жилища, магазини, учреждения и заведения да става своевременно от собствениците, като снегът се изхвърля на удобни места, които да не пречат на движението на хора и коли, разпорежда кметът Минчо Казанджиев.

 

 

Затворени са общинските пътища между селата ЛисецБаховица, ЙоглавТепава, ДойренциДренов и СлатинаВладиня. От общината призововат почистването на тротоарите и подстъпите към жилища, магазини, учреждения и заведения да става своевременно от собствениците, като снега се изхвърля на удобни места, които да не пречат на движението.

 

По-рано поради невъзможността за движение на хора и МПС в населените места на територията на Община Вършец и прекъснати пътни връзки, кметът на Община Вършец Боряна Бончева също обяви бедствено положение на територията на Община Вършец. Областният управител на Монтана Тодор Върбанов свика Щаба за координиране на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи на спешно заседание. Заседанието е насрочено заради настъпилата усложнена обстановка на територията на региона, породена от обилния снеговалеж. По заповед на областния управител работят щабовете на всички общини в областта. В община Вършец е обявено бедствено положение. По информация на „Гражданска защита” на територията на областта има закъсали автомобили и селища с прекъснато електрозахранване. Проблем с водоснабдяването има в Лом, където за определено време е въведен режим, а на другите места водоснабдяването е нормално. Път Е-79 е отворен и проходим, но по някои от пътищата (Монтана – Лом) от републиканската пътна мрежа има затруднения.

 

Шест населени места са все още без ток. Аварийни екипи възстановяват прекъснатото електрозахранване, което е основната причина за спряното водоподаване в някои райони. Без вода са 13 населени места: Кула, Пешаково, Дружба, Генерал Мариново, Бяла Рада, Войница, Чичил, Цар Петрово, Тополовец, Бойница, Арчар, Септемврийци и Бранковци. Директорът на „Гражданска защита” Анатолий Цанов съобщи, че няма хора, изпаднали в бедствено положение. Той уточни, че рано сутринта с помощта на Областно пътно управление и Пътно поддържане от Брегово до видинската болница са превозени пациенти на хемодиализа. От преспите в района на село Буковец са били освободени закъсали автомобили и два автобуса, единият от които ученически. 

  

От  19.00 часа е въведена временна организация на движението на територията на територията на Областното пътно управление в Силистра.  Това съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура". Поради силния вятър и снегонавявания се затваря за движение пътят Силистра – Средище – Добрич. Има два обходни маршрута - в посока Добрич - с. Богорово - през Кариерите - с. Войново - кръстовище Кайнарджа, и в посока Силистра - кръстовище Кайнарджа - с. Войново - през Кариерите - с. Богорово. Временната организация на движение е сигнализирана, трафикът ще бъде възстановен след почистване и обработка на пътя.

 

От областната дирекция на „Полицията” в Сливен съобщиха, че метеорологичната обстановка в Сливенска област е изключително усложнена, затова пътувания в региона да се предприемат само в случаи на крайна необходимост.

 

 

Бурен - до 100 км/ч вятър, придружен от снеговалеж, и заледяване на пътната настилка е наложило затварянето на двете главни пътни артерии: Сливен – Нова Загора – Стара Загора и Сливен-пътен възел "Петолъчката"-Бургас. 

 

За пътуващите от Бургас за Стара Загора движението ще бъде отклонено от Петолъчката към Ямбол. Реорганизацията на движението се налага заради силния страничен вятър и снегонавявания, казаха от Пътно поддържане Сливен. В района на село Калояново има закъсали тирове и товарни автомобили, някои от които са разположени напречно на пътя. Забранено е движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета и на 10 тона по пътя Котел – Тича, Сливен – Ичера. Затворен е пътя Сливен – Стара река. Пътят от новозагорската детелина – Гурково – Мъглиж също е затворен, като движението е пренасочено през Нова Загора – Раднево – Стара Загора. Пътищата в Ямбол са мокри, но няма сняг, няма и затворени участъци, съобщи дежурният в „Гражданска защита” – Ямбол. Ако обстановката се усложни, ще бъде затворен и пътят Сливен – Твърдица – Казанлък.

 

Повече за пътната обстановка можете да прочетете ТУК.