Самолети на тамилските тигри атакуват столицата на Шри Ланка
Самолети на тамилските тигри атакуват столицата на Шри Ланка / снимкa: БГНЕС

Два самолета на тамилските тигри предприеха нападение срещу столицата на Шри Ланка Коломбо, съобщиха от военновъздушните сили, предаде Ройтерс. По думите на военен командир нападението продължава.

 

Асошиейтед прес цитира военен говорител, според когото бунтовниците са пуснали най-малко една бомба в Коломбо. Противовъздушната отбрана била пусната в действие и нощното небе се озарява от експлозии на снаряди, а електричеството в града е било прекъснато, допълва агенцията.

 

Военните в Шри Ланка съобщиха, че най-малко 27 души са били ранени при нападението на тамилските бунтовници, които бомбардирали с два самолета данъчното управление. Говорител на Министерството на отбраната каза, че военновъздушните сили са свалили единия от самолетите, който паднал в района на международното летище. Открито е тялото на пилота.

 

Най-малко 14 000 тамили участваха в демонстрация пред сградата на европейския клон на ООН в Женева в подкрепа на искането си правителствените войски в родината им Шри Ланка да прекратят офанзивата срещу тамилските сепаратисти.

Това е една от най-масовите протестни акции пред сградата на ООН в Женева през последните години. Демонстрантите носеха плакати с надписи "30 години държавен тероризъм срещу тамилите" и "Няма ли ООН да сложи край на геноцида?" В района бяха разположени многобройни сили на полицията, а поради очакваното напрежение на служителите в Двореца на нациите беше разрешено да напуснат работа в половин ден по-рано. Протестът обаче премина без инциденти.