Съветът на Европейския съюз
Съветът на Европейския съюз / снимка: DarikNews

Съветът на Европейския съюз е основният решаващ орган на ЕС. Той е създаден с учредителните договори от 50-те години на миналия век. Той представлява страните-членки и на заседанията му присъства по един министър от националните правителства на страните членки от ЕС.

Съветът заедно с ЕП определя правилата за всички дейности на европейските общности, които представляват „първата колона" на ЕС: вътрешния пазар и повечето от общите политики. Освен това Съветът носи основна отговорност за дейностите по „втората и третата колони" - т.е. междуправителственото сътрудничество в сферата на общата външна политика и сигурност и на правосъдието и вътрешния ред.

В зависимост от въпросите на дневен ред Съветът се среща в различен състав, т.е. различни министри присъстват на заседанията.

Работата на Съвета се подготвя от Комитета на постоянните представители на държавите членки към ЕС. Посланиците се срещат всяка седмица, за да подготвят дневния ред на Съвета. Въпросите на земеделието се разглеждат от Специален комитет за земеделието. Работата на от Комитета на постоянните представители се подпомага от различни работни групи, съставени от представители на националните администрации на държавите членки.

Председателството на Съвета е ротационно и се предава на всеки шест месеца на различна държава членка. Председателството бива подпомагано от Генерален секретариат. През 2004 г. Хавиер Солана беше преназначен на поста генерален секретар на Съвета на ЕС. Той е и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността и в това си качество подпомага координирането на действията на ЕС на световната сцена.
 
Гласуване

Решенията на Съвета се вземат с гласуване. Колкото по-голямо е населението на една държава, толкова по-голяма тежест има гласът й в Съвета. Малките държави обаче имат преимущество при определяне тежестта на гласовете. Ето какъв е броят на гласовете по държави: 

Германия, Франция, Италия, Великобритания: 29
Испания, Полша: 27
Румъния: 14
Холандия: 13
Белгия, Чехия, Гърция, Унгария и Португалия: 12
Австрия, България и Швеция: 10
Дания, Ирландия, Литва, Словакия и Финландия:    7
Кипър, Естония, Латвия, Люксембург и Словения: 4
Малта: 3

общо: 345

В някои особено чувствителни области като външната политика и сигурността, данъчната политика, политиката за предоставяне на убежище и имиграционната политика решенията на Съвета се вземат с единодушие. С други думи, всяка държава членка има право на вето в тези области.

В повечето области обаче Съветът решава с квалифицирано мнозинство. То се достига
с мнозинство от държавите членки (в някои случаи има изискване за две трети ) и
минимум от 255 гласа сборен брой от гласовете на същото мнозинство
В добавка всяка от държавите членки може да поиска потвърждение, че гласовете в полза на съответното решение представляват поне 62% от населението на ЕС. Ако това условие не е изпълнено, решението не може да се смята за прието.

Седалището на Съвета е Брюксел, където се провеждат срещите на министерско ниво. Министрите се срещат в Люксембург само през април, юни и октомври.

Европейски съвет

Европейският съвет се състои от държавните или правителствените ръководители (т.е. президентите и/ или министър-председателите) на всички страни на ЕС заедно председателя на Европейската комисия. Европейският съвет заседава по принцип четири пъти годишно, за да одобри цялостната политика на ЕС и да отчете постигнатия напредък. Този орган определя на най-високо ниво политиката на ЕС, поради което срещите му често се наричат "срещи на върха".