Бойко Борисов е новият премиер на България
Бойко Борисов е новият премиер на България / снимки: Sofia Photo Agency Юлиана Николова
Бойко Борисов е новият премиер на България
21439
Бойко Борисов е новият премиер на България
  • Бойко Борисов е новият премиер на България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е новоизбраният министър-председател на България. Това решиха народните представители. Борисов бе избран със 162 гласа "за", 77 гласа "против" и 1 "въздържал се".

Депутатите гласуваха структурата на Министерския съвет със 162 гласа "за", 78 гласа "против" и без "въздържали се". Министерският съвет ще се състои от председател, двама вицепремиери, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на физическото възпитание и спорта, министър без портфейл.

Със 162 гласа "за", 77 гласа "против" и 1 "въздържал се" народните представители утвърдиха състава на Министерски съвет.

Бойко Борисов е новият премиер на България
netinfo

- министър-председател - Бойко Борисов

- заместник министър-председател - Цветан Цветанов

- заместник министър-председател - Симеон Дянков

- министър на вътрешните работи - Цветан Цветанов

- министър на финансите - Симеон Дянков

- министър на регионалното развитие и благоустройството - Росен Плевнелиев

- министър на труда и социалната политика - Тотю Младенов

- министър на отбраната - Николай Младенов

- министър на външните работи - Румяна Желева

- министър на правосъдието - Маргарита Попова

- министър на образованието, младежта и науката - Йорданка Фандъкова

- министър на здравеопазването - Божидар Нанев

- министър на културата - Вежди Рашидов

- министър на околната среда и водите - Нона Караджова

- министър на земеделието и храните - Мирослав Найденов

- министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Александър Цветков

- министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков

- министър на физическото възпитание и спорта - Свилен Нейков

- министър без портфейл - Божидар Димитров

Новоизбраният министър-председател Бойко Борисов и членовете на Министерски съвет положиха клетва. Те бяха посрещнати на трибуната на парламента с аплодисменти, след което прозвучаха националният химн и химнът на Европейския съюз.

Бойко Борисов е новият премиер на България
netinfo

Президентът Георги Първанов каза преди тържественото заседание на парламента, че очаква новото правителство да се обърне с лице към проблемите на кризата, да направи актуализиран антикризисен план, да посрещне възможно най-действено предизвикателствата на кризата и ако реши да коригира бюджета, да го направи.

С указ на Първанов на Народното събрание беше предложено да избере за министър-председател лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Новият министър-председател Бойко Борисов, въпреки че отказа да говори след гласуването на кабинета, направи това, след като изпи чаша вино в парламентарното кафене. Той заяви, че няма да направи ревизия на управлението на тройната коалиция, защото би било политически натиск. Според Борисов с това трябва незабавно да се заемат правосъдните органи, но допълни, че ако те не го направят, ще се намеси. Като най-голямо предизвикателство пред правителството посочи борбата с корупцията и връщането на спрените евросредства.

Бойко Борисов е новият премиер на България
netinfo

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът от кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева е гласувалия "въздържал се" депутат.

Подкрепяме ГЕРБ, защото такава е волята на българския избирател, така БСП и ДПС ще отидат в опозиция, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

През първите 6 месеца правителството на Бойко Борисов ще може да разчита на 126 гласа, коментира лидерът на РЗС Яне Янев и добави, че само този парламент има шанс да сложи точка на модела на Андрей Луканов и да тръгне по нов европейски път.

Председателят на партия "Атака" Волен Сидеров също декларира подкрепа за новия кабинет и призова предишните управляващи да не се притесняват от патриотичната формация.

Очаквано БСП и ДПС гласуваха против правителството на ГЕРБ и се обединиха около тезата, че ще бъдат силна опозиция. "Безплатно е само сиренето в капана за мишки", така лидерът на левицата Сергей Станишев коментира политическите партии, които подкрепят ГЕРБ. Той предупреди Бойко Борисов да се пази от влиянието на политическите кръгове, които са подкрепили партията.

Вотът на 5 юли беше персонализиран. 1,6 млн. души гласуваха за ГЕРБ заради Бойко Борисов, коментира Лютви Местан, зам.-председател на ДПС. Много вероятно е метафората за вълци в овчи кожи да не се отнесе за ДПС, а за други субекти, каза още депутатът. Той допълни, че движението ще бъде силна опозиция.