Проверяват как в два поредни тиража на тото 6 от 42 се паднаха еднакви числа
Проверяват как в два поредни тиража на тото 6 от 42 се паднаха еднакви числа / снимка: Sofia Photo Agency

До края на седмицата ще стане ясно кога ще бъде назначена проверка по случая с Българския спортен тотализатор, при който в трето теглене на два поредни тиража, 72-и и 73-и, на играта "6 от 42" на Тото 2 се паднаха едни и същи числа, съобщи министърът на спорта Свилен Нейков. По думите му ще бъде проверено и защо в първия тираж никой не е познал шестте числа, а във втория има 18 печеливши.

На 6-ти септември в третото теглене на играта 6 от 42 са изтеглени числата 4, 15, 23, 24, 35, 42. По правило печалбата се разпределя между участниците, познали всички числа, или поне 5 от тях. Късмет изваждат само 17 българи с петици и те си разпределят по 426 лева. Четири дни по-късно отново в третото теглене на същата игра се падат абсолютно същите числа. Колко вероятно е подобно повторение според министър Нейков:

„На този въпрос, как по този начин се падат числата, и аз не мога да ви отговоря. Нека да го кажат специалистите. Нека на експертните органи да им назначим тази дейност, така че да може това да стане".

Според някои експерти теоретичният шанс да се паднат едни и същи числа в два последователни тиража е едно на 4 милиона и 200 хиляди. На практика обаче при второто теглене късметлиите с шестици вече са 18. Всеки от тях е спечелил по 10 хиляди лева.