Малта иска България да поеме част от бежанците от Северна Африка
Малта иска България да поеме част от бежанците от Северна Африка / снимка: Reuters
Малта иска България да поеме част от бежанците от Северна Африка
22714
Малта иска България да поеме част от бежанците от Северна Африка
  • Малта иска България да поеме част от бежанците от Северна Африка

Малта поиска помощ от България за решаване на проблема с незаконната имиграция от Северна Африка. Въпросът беше поставен по време на среща на министър-председателя на Малта и българския президент. Днес е втория ден от държавното посещение на президента Георги Първанов в най-малката държава член на ЕС.

Нелегалната имиграция от Северна Африка е сериозен проблем за Малта. Заради това средиземноморската държава настоява и останалата част от страните членки на ЕС да поемат част от бежанците. Малта е разработила пилотен проект за разселване на бежанците и очаква отговор от България дали ще приеме част от тях. Държавата, приела бежанец, ще получава по 4000 евро годишно от Европейския фонд за бежанците, стана ясно след срещата. Първанов е потвърдил, че в момента българското правителство подготвя отговор за искането за разселване на бежанци от Малта.

При срещата си с Първанов малтийският премиер Лорънс Гонзи е посочил още, че туризма, образованието, финансовите услуги и корабостроенето са потенциалните сфери за сътрудничество между двете страни. Страната ни ще бъде домакин на българо-малтийски бизнес форум, на който ще бъдат уговорени и конкретни бизнес проекти.

Вчера малтийският президент Джордж Абела заяви, че Малта ще подкрепи България в присъединяването й към Еврозоната и Шенгенското пространство. Абела се срещна с президента Първанов в първия ден от официалното посещение на българския държавен глава в Малта. Двамата президенти подчертаха още, че двустранните отношения между България и Малта са отлични и двете страни се подкрепят на важни европейски форуми.