Девет справки на ДАНС са изчезнали от кабинета на Станишев
Девет справки на ДАНС са изчезнали от кабинета на Станишев / снимкa: Sofia Photo Agency
Борисов изброи някои от разсекретените доклади
22932
Борисов изброи някои от разсекретените доклади
Борисов за сегашния ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев
  • Борисов изброи някои от разсекретените доклади
  • Борисов за сегашния ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев

Девет оригинални класифицирани доклада на ДАНС са изчезнали, след като са били предоставени на бившия премиер Сергей Станишев, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседание на кабинета. По думите му сигналът за липсващите документи ще бъде внесен в главната прокуратура. Сред тях са разработки, свързани с потенциалната заплаха Русия да използва енергийната карта като политическо оръжие и с дейността на лица, замесени в контрабандни канали.  Бойко Борисов не потвърди намерението си да отзове бившия ръководител на ДАНС Петко Сертов от консулското му назначение в Солун и обясни, че външният министър Румяна Желева ще провери възможното отражение на този скандал върху отношенията ни с Гърция. Премиерът се извини на ръководителя на секретното деловодство към Министерския съвет, който си е свършил добре работата, като е подал сигнал за изнесените от агенцията документи.

В началото на следващата седмица Борисов ще се срещне с ръководството на ДАНС, в което засега не се предвиждат промени.

Ето какво още каза премиерът Бойко Борисов:

Получена е информация за получените от 2007 година до момента сигнали от Окръжна прокуратура - Плевен, касаещи противоправни действия за длъжностни лица в областната администрация в Плевен. Потенциална информация за използване на енергийната карта като политическо оръжие от Русия. Оправдания като: "Аз го видях и го дадох на ръка някой да го работи", означава, че се нарушил закона и си го дал на ръка. Нямаш право да го даваш на ръка, а по същия начин, по който е дошло, с направената резолюция, да го дадеш.

Премиерът се „извини" на служителя в секретната администрация на Министерски съвет, който е описал липсващите документи и е подал сигнала към ДАНС. Сегашният ръководител на агенцията Цветлин Йовчев също си е вършел работата съвестно, така че няма причина за неговото освобождаване, уточни Борисов. Премиерът не се ангажира с обвинението, че тези действия на Сергей Станишев могат да се тълкуват като политически чадър върху престъпния свят.

„Факт е, че тези документи ги няма. Факт е, че в тези дейности нещата, знаете и за фирми, които продаваха евтино ток от АЕЦ „Козлодуй", знаете и за контрабандните канали, за Цайса, Марадоната, и точно тези документи липсват. И затова считам, че не са случайни, но не бих искал по тази тема аз да съм коментаторът. Просто аз няма да оставя на тези документи службите да са заложник нито себе си. Просто да знаете какво ще излиза - какво е взето, какво е дадено и пратено", посочи Борисов.

„Истински го разбирам Станишев и истински го съжалявам. На хората, които е имал доверие, те му режат главата. Може най-добронамерено да е казал: „Идете, вършете работа, проверете ми тази информация", но той, като не е бил в казармата, не знае как се работи със секретни документи, разбираемо е", смята Бойко Борисов. Според него в момента се правят опити да се демобилизират служителите на ДАНС и да се отклони общественото внимание от проблемите там.

Борисов не отговори на обвиненията на Станишев, че около него стои приятелски кръг "котараците". Премиерът допълни, че той говори с факти, а не за "котараците и мишоците".

Борисов съобщи още, че е наследил неща, които „през ум не му минават". Сред така наречените „капани" или „бомби" са невзети отпуски на служители на Министерството на земеделието и храните. Има хора, които не са ползвали 300 дни отпуски, заради които от бюджета трябва да им се изплатят общо 30 млн. лева.