Земеделците ще получат 250 млн. национални доплащания
Земеделците ще получат 250 млн. национални доплащания / снимкa: Sofia Photo Agency
Земеделците ще получат 250 млн. национални доплащания
23025
Земеделците ще получат 250 млн. национални доплащания
  • Земеделците ще получат 250 млн. национални доплащания

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов за бюджета за следващата година в предаването „Седмицата" на Дарик.

Вие очаквате ли протести заради бюджета за земеделие за следващата година?

Ами, трудно ми е да отговоря на въпроса дали очаквам протести. Аз имах разговори в предните няколко дни и със зърнопроизводители, и с животновъди, с тютюнопроизводители, обяснил съм ситуацията на абсолютно всички и наистина, надявам се, че те ще проявят разбиране.

Само да повторим ситуацията - двойно по-малко от доплащанията, които прави България към фермерите, това са националните доплащания, са предвидени за следващата година - 211 милиона лева, и четири пъти по-малко, отколкото фермерите искат от държавата, те искат 388 милиона лева. В сряда вие казвате тези числа и даже казвате, че сте помолил фермерите да разберат, че това са парите пък за техните деца за образование например, за училищата.

Точно така.

След това обаче в четвъртък вече поставяте под съмнение това решение, като казвате, че ще настоявате за увеличаване с 50 милиона лева. Имате ли отговор от четвъртък досега от финансовия министър?

Тъй като все пак коментираме цифри, има малка неточност. Първоначално зърнопроизводителите и животновъдите поискаха 388 милиона като национални доплащания към директните плащания. Министерството на земеделието и храните след съответните прогнози, които направихме, и допълнителни разговори с тях поискахме в проектобюджета 366 милиона. В крайния вариант бяха заложени 100 милиона, след разговори обаче с финансовия министър и с премиера, които аз лично проведох, и, разбира се, срещи и със зърнопроизводителите и животновъдите ние се уточнихме и вчера в Народното събрание на парламентарно питане министърът на финансите отговори, след това аз уточних, че ще бъдат осигурени още 150 милиона. Така че крайната цифра, която като национални доплащания ще получат българските земеделски производители в лицето на зърнопроизводителите и животновъдите, ще бъде 250 милиона. . .

Тоест това е повече от. . .

За целия ни бюджет за тази година сумата, която е заложена, е 211 милиона.

Точно това. . .

Тоест ще има увеличение от 20 процента, и то в условието наистина на много тежка финансова криза, в условията на рестриктивен бюджет, който за самото министерство на земеделието е редуциран с 32 процента. Така че това са параметрите и данните. Искам също така да уточня, че става въпрос за национални доплащания, които не са задължителни, те са възможност на държавата, това са възможностите на държавата в момента, и тъй като миналата година имаше излишък от над. . . по същото време излишък от над 4 милиарда, те не получиха нито една стотинка. И тези 211 милиона, които трябва да получават в бюджет 2009, ще трябва да се получат след 1 декември, т.е. отново сегашното, нашето правителство ще трябва да ги осигурява, и те ще бъдат осигурени. А тези 250, за които говорим, това е кампания 2010, която стартира от 1 декември 2010 година, до 30 юни 2011 година. И ако, разбира се, параметрите, по-скоро приходната част на следващия бюджет бъдат много по-добри от това, което очакваме, може да има корекция още в 2011 година за тях, но това, което в крайния вариант остава за 2010, също не е малко. Отново повтарям, това е 20-процентно увеличение спрямо сумата за тази година. Имайте предвид, че всичко останало абсолютно във всички сфери е редуцирано. И в този смисъл аз наистина помолих българските зърнопроизводители, животновъди и останалите земеделски стопани да проявят разбиране, защото, ако ние увеличаваме до безкрайност техните бюджети, те трябва наистина да бъдат взети от бюджета на здравеопазването и образованието, т.е. от техните деца като образование или тяхното здравеопазване. Така че смятам, че те са разумни граждани и в този смисъл не очаквам някакви много големи протести.

Така изпреварихте доста от лошите въпроси  за предизборните обещания на ГЕРБ, че директните и националните доплащания ще се увеличават под ваше управление. При първоначалния вариант на бюджета с това голямо съкращение, два пъти спрямо тази година, беше резонен въпросът за спазване на предизборни обещания. Тоест вие убедихте правителството, че трябва това да бъде една от малкото сфери, в които ще има увеличение на парите.

Точно така и е факт - 20 процента, отново повтарям. Може би не е това, което те са очаквали, те очакваха 100 или 200 процента увеличение, но това са възможностите. Поне няма намаление и поне те ще имат повече от базата, която ще получат тази година.

Това на декар колко е?

Искам обаче да добавя нещо, което допълнително ще получат. Спомняте си, че българските земеделски производители не разчитаха на средствата по САПАРД. Средствата по САПАРД бяха деблокирани и в момента те отиват към тях, без да има проблеми. В същото време ние стартирахме отлаганата дълго време програма за развитие на селските райони и към тях отново има поток от финансови средства, а след извънредно решение на Съвета на министрите по земеделие бяха отпуснати 300 милиона евро, от които българските животновъди също ще получат определена част. Така че нещата са несравними с това, което те са получавали до момента. Разбира се, ако бюджетът беше такъв, какъвто миналата година, т.е. имаше излишъци, по всяка вероятност те може би щяха да получат повече.

Колко се пада на декар?

Разчетите ще бъдат направени, след като се подадат заявленията. Знаете, че в момента се обработват и очакваме преизчисление на сумите, защото имаме стартиран екшън, т.нар. екшън план по отношение на корекция на заявените площи, защото ЕК и Европейската сметна палата са констатирали несъответствие. Поради това ние бяхме заплашени от санкции. Спешно в момента изпълняваме екшън план. Срокът е 30 ноември и на въпроса колко точно ще бъдат сумите ще мога да отговоря след 1 декември.

Има ли промяна в това, че България и Румъния ще получат най-малко от помощите в ЕС за млекопроизводителите през следващата година? Вие реагирахте заедно с румънския си колега доста остро. Това предизвика ли промяна?

Аз. . . тъй като в момента Румъния няма министър по земеделието заради правителствената криза в Румъния, аз разговарях спешно с посланика на Румъния в България и го помолих ние да имаме единна позиция, защото по първоначално очакване тези 300 милиона ще се разпределят на базата на производство. България, да припомня за вашите слушатели, произвежда около 1 процент от млякото в ЕС, т.е. би трябвало да получи около 3 милиона евро, ако това е критерият на ЕК, който още не е факт. Затова аз, така, настоях заедно с румънската страна да поискаме. . . Тъй като двете страни са в процес на преструктуриране на млечния си сектор, ние получихме допълнителен период от 24 месеца, в който българските млечни ферми да отговарят на европейските стандарти и в този смисъл ние ще настояваме сумата, специално за България и Румъния, в контекста на това преструктуриране да бъде по-голяма. Разбира се, решението ще трябва да бъде взето от всички. . .

По-голямо от единия процент?

Ще бъде взето тогава, когато ЕП гласува на второ четене, т.е. в окончателен вариант бюджета за 2010 г. на ЕС. Това още не е факт.

Г-н Найденов, само да го обясним. Ако се спази предложението на ЕК, всеки получава толкова от 300 милионата евро, предвидени за млекопроизводителите, колкото е неговото млекопроизводство.

Точно така.

Тогава България би получила от 300 милиона 3 милиона, защото е 1 процент от общото европейско производство.

Един процент добиване, точно така.

А вие колко искате, какъв принцип предлагате?

Ние и румънците ще поискаме поне да бъдат по две.

Тоест да има някакъв коефициент за изостаналост.

Точно така, коефициент в смисъл на това, че само двете страни в момента са в процес на преструктуриране на млечния си сектор, което изисква допълнителни инвестиции. Аз поисках и нещо, разбира се, което остана неподкрепено от останалите ми колеги, така че аз съм единственият, който го поиска, това е поисках средства от ЕС за изкупуване на неизползваните в момента млечни квоти, тъй като държавите принципно получиха такова разрешение, но това да стане със средства от националните бюджети. Аз поставих искане това да стане със средства на ЕС. Имах отказ и нямам подкрепа от други колеги. Надявам се, че Румъния в лицето на новото си правителство може би ще ни подкрепи и в тази инициатива.

Добре, да повторим, 250 милиона лева са предвидени за национални доплащания на фермерите през 2010 г. След като първоначалният проект беше за 100 милиона лева, сега вече правителството предвижда 20 процента ръст.

Предвиждаме още 150 милиона. Крайната сума ще бъде 250, което е 20 процента ръст в сравнение с тази година.

И очаквате да няма. . .

И това е може би, вижте, наистина това е може би единственият сектор, който получава увеличение на фона на. . .

Очаквате да няма овчари в ямурлуци пред парламента като. . .

. . . 32 процента съкращение на бюджета на цялото министерство.

. . . като пред румънския парламент. Снимки от тази седмица по агенциите - протестиращи овчари. Вие очаквате, че българските фермери няма да излязат да протестират, въпреки че искаха повече.

Аз разчитам, не очаквам, че няма да излязат, разчитам, че те ще проявят наистина разум и да е ясно, че, ако искат допълнително средства, наистина тези средства трябва да бъдат взети от образованието на техните деца или от здравеопазването на всички.