Прокуратурата трябвало да остане в съдебната система
Прокуратурата трябвало да остане в съдебната система / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с правосъдния министър Маргарита Попова – Кирил Вълчев
23219
Интервю с правосъдния министър Маргарита Попова – Кирил Вълчев
  • Интервю с правосъдния министър Маргарита Попова – Кирил Вълчев

Мястото на прокуратурата категорично не е в съдебната система, тя трябва да е независима, но за да работи добре, на този етап тя трябва да остане в нея, защото тази формула й гарантира независимост. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик правосъдният министър Маргарита Попова. Ако е в изпълнителната власт не може да се гарантира невмешателството, смята Попова и добави: 

„Вижте за какво говорим в последните един-два месеца - за грубо вмешателство, груба зависимост външна и вътрешна податливост в работата на магистратите на най-високо ниво. Ако тези хора, бидейки на тези места избрани от нас или изпратени от парламента, говоря за ВСС, са отстоявали безпрекословно своята независимост, щяхме ли да сме в момента в рамките и в позора на такъв подобен скандал? И дума да не става. Единственото нещо, за което трябва много сериозно да се замислят колегите и във ВСС, и всички административни ръководители не само в прокуратурата, в цялата съдебна система, абсолютно сериозно отношение, преглед и анализ на основното положение за това кой какъв пост заема, с каква мотивация осъществява служебните си задължения, кой го е изпратил там, какви поръчки изпълнява, независим ли е и дава ли възможност на хората, които са му подчинени да работят в рамките на закона, на вътрешното си убеждение и на висок морал? Това е за мене най-големият проблем в момента в съдебната система, а не къде е прокуратурата или съдът. По същия начин вие бихте могли да ми поставите въпроса трябва ли изобщо съдилищата защо да не бъдат, примерно, подчинени или да бъдат към Министерство на правосъдието така, както е в много държави в Европа. И аз веднага и категорично ще ви отговоря - в никакъв случай. Прокуратурата независима и съдът оставен сам да решава и да работи почтено и прозрачно".

Според Маргарита Попова не може да се мисли за дълбоки конституционни реформи докато има механизъм на мониторинг от Европа. Не би трябвало да губим темпото и да получим една добра оценка по правосъдие и вътрешен ред, каза Попова. След евентуалното отпадане на наблюдението през 2010 година не значи, че България ще може да прави конституционна реформа в съдебната система. Според Попова работата в партньорство е чудесно нещо и механизмът на наблюдение е много полезен за страната. Не бих казала, че в края на 2010 този механизъм трябва да отпадне, заяви министърът на правосъдието.

Висшият съдебен съвет може да потърси дисциплинарна отговорност на магистратите, уронили престижа на съдебната система, каза в „Седмицата" по Дарик правосъдният министър Маргарита Попова в коментар за т.нар скандал „Красьо Черния". Предложението на Министерството на правосъдието е тези магистрати да нямат право повече да работят в съдебната система, добави Попова. 

Мудността, която е налице при досъдебните и съдебните разследвания, се дължи на две основни причини, смята министър Попова. Първата, според нея, е недобрата организация на хората, които работят по делата и на административните ръководители на които е възложено да ги управляват. Втората причина засяга законодателната сфера. Министър Попова съобщи, че следващата седмица ще представи проекта за НПК. По думите й, в него е направено максималното за отстраняване на прекалено формалните разпоредби, които пречат за максимално бързото разследване. 

 Цялото интервю с министър Маргарита Попова слушайте в звуковия файл