24 млн. лв. ще си раздадат в съдебната система за Коледа
24 млн. лв. ще си раздадат в съдебната система за Коледа / cнимка: Sofia Photo Agency
24 млн. лв. ще си раздадат в съдебната система за Коледа
24040
24 млн. лв. ще си раздадат в съдебната система за Коледа
  • 24 млн. лв. ще си раздадат в съдебната система за Коледа

Спестени от заплати 24 милиона лева ще бъдат раздадени за награди в съдебната система. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Предложението за коледни премии са направили главният прокурор, заместникът му Валери Първанов и няколко председатели на съдилища. Според правилата всеки магистрат може да получи премия от максимум четири заплати.

Председателят на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев обясни, че парите са спестени от незаети щатни бройки. Към 31 октомври незаетите магистратски места в системата са 508 при близо 4700 магистрати, а свободните места в администрацията са 452 при 8900 служители. Шефовете на отделните съдилища и прокуратури сами ще решават как да разпределят парите, спестени от тяхното ведомство и на кого каква премия да дадат. Това предвиждат правилата на ВСС, в които пише още, че максимумът, който може да се отпусне на всеки, не може да надвишава общо четири основни месечни заплати.

Наградите за държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията се определят от министъра на правосъдието. Премии за работата си могат да получат и председателите на върховните съдилища, главният прокурор, директорът на Националното следствие, директора на Националния институт по правосъдие и главният секретар на ВСС.

Софийският районен съд е направил най-големи икономии заради командированите съдии в Софийския градски съд.