Б. Велчев: Задържаната група никога повече няма да извършва отвличания
Б. Велчев: Задържаната група никога повече няма да извършва отвличания / снимка: Sofia Photo Agency
Б. Велчев: Задържаната група никога повече няма да извършва отвличания
24431
Б. Велчев: Задържаната група никога повече няма да извършва отвличания
  • Б. Велчев: Задържаната група никога повече няма да извършва отвличания

Задържаните тази нощ повече никога няма да извършват подобен тип отвличания, коментира главният прокурор Борис Велчев пред журналисти преди началото на днешното заседание на ВСС. Велчев поздрави вътрешния министър Цветан Цветанов за личния му принос при провеждането на операцията.

„Беше безкрайно несправедливо да се подценяват възможностите на българската полиция", заяви главният прокурор и подчерта, че макар и със закъснение и в резултат на много дълга работа е бил постигнат много добър резултат. Велчев заяви, че не може да гарантира, че никой никога няма да извършва отвличания, но те със сигурност няма да бъдат като мащаб такива, каквито бяха преди, а тази организирана престъпна група повече отвличания няма да извършва.

Прокуратурата има основание да смята, че тази група е отговорна за няколко отвличания. Подозира се, че са много, но точният им брой предстои да се уточни. Велчев подчерта, че днешната акция е в резултат от много мащабна по обеми задълбочена полицейска работа и допълни, че е редно да се отдаде заслуженото на цялото професионално ръководство на МВР, което работи много интензивно в последните месеци.

Главният прокурор поздрави министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който лично е поел контрола върху цялата операция и я е ръководил до часа на нейното провеждане.

Според Велчев няма основание да се смята, че има по-високи нива от тези на задържаните от групата, но ако такива има, разследващите ще действат по същия начин.

Главният прокурор смята, че доказателствата са достатъчно солидни и прокуратурата ще ги представи, когато съдът гледа мерките им за неотклонение.