Продажбата на Булгартабак холдинг започва от 100 млн. евро
Продажбата на Булгартабак холдинг започва от 100 млн. евро / снимка: Sofia Photo Agency

Началната цена за приватизацията на държавния дял в Булгартабак холдинг е близо 100 млн. евро. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. След среща при премиера Бойко Борисов, в която са участвали представители на тютюнопроизводителите, както и земеделският министър Мирослав Найденов, се е взело решение принципала на холдинга да остане икономическото ведомство. Прогнозата е, че до средата на следващата година Булгартабак холдинг ще бъде продаден.

Министър Трайков прогнозира, че след Нова година, когато ще влязат в сила новите по-високи акцизи върху цигарите, контрабандата ще се увеличи. За нейното противодействие обаче са вземали строги мерки от страна на митниците, МВР, а също и самият тютюнев холдинг.

На срещата при Бойко Борисов се е взело решение адхок съвет от министри - на финансите Симеон Дянков, на икономиката Трайчо Трайков, на земеделието Мирослав Найденов и на вътрешните работи Цветан Цветанов - да се събира периодично, за да прави преглед на ситуацията около холдинга и проблемът със субсидиите на тютюнопроизводителите.

В момента на всички е ясно, че европейски субсидии за производство на тютюн няма, защото бившият аграрен министър е проспал момента да заяви исканията ни в Брюксел, обясни Трайков. По думите му пък от следващата година страната няма право да изплаща такива субсидии с национални средства. Единственият вариант е да се настоява пред ЕК за третиране при равни условия с другите страни-членки, обясни икономическият министър. Той даде пример с Гърция, която за периода 2006-2009 година ежегодно е получавала 380 млн. евро плащания за тютюнопроизводителите. За периода 2010-2013 сумата е намалена наполовина, но тя не е за количество тютюн, а за обработваема площ. При тази схема се е дала възможност на стопаните да намалят количествата произвеждана цигарена суровина и да се преориентират с времето към други култури.

Към момента България е взела от ЕС 0 евро субсидия и няма право на национални доплащания, обобщи ситуацията Трайков.

Той подчерта, че на стопаните е обяснено, че няма шанс публична компания като Булгартабак да си позволи да им дава пари, защото това е непазарно поведение, което ще бъде санкционирано както от КФН, така и от Комисията за защита на конкуренцията.

В отговор на въпрос на DarikFinance.bg министър Трайков съобщи, че в министерството в момента се работи по условията за избор на инвестиционен посредник при листването на борсата на Булгартрансгаз.

Не е препоръка за инвестиционно решение!